Slovenija
13189 ogledov

Par z dvema otrokoma dobi povišico, ves zaslužek pobere država

Denar, evro, štetje denarja Profimedia
V Sloveniji je bila lani davčna obremenitev stroškov dela 0,2 odstotne točke višja kot predlani.

Od stroškov dela za zaposleno osebo, ki je zaslužila 67 odstotkov plače povprečne zaposlene osebe, je bilo 40,4 odstotka namenjenih za plačilo davčnih bremen, 59,6 odstotka pa ji je ostalo neto plače, je izračunal statistični urad.

Še manj ugodni so podatki za samske osebe. Davčna obremenitev za samsko osebo je lani znašala 86,4 odstotka dodatne bruto plače v zaposlitvi, kar pomeni, da so se njeni neto dohodki pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost povečali le za 13,6 odstotka bruto plače.

Gre za past brezposelnosti, ki odraža razliko v neto dohodkih osebe ob njenem prehodu iz brezposelnosti. Razlika nastane zaradi višjih davkov in socialnih prispevkov ter nižjih pripadajočih socialnih transferjev v zaposlitvi glede na dohodke in višje pripadajoče socialne transferje med brezposelnostjo, so pojasnili.

Davčna obremenitev plače pri prehodu iz brezposelnosti v zaposlenost za samsko osebo se je lani glede na leto 2020 znižala za tri odstotne točke.

Ko pri napredovanju namesto tebe služi država  

Davčna obremenitev plače pri prehodu na bolje plačano delovno mesto je lani za samsko osebo znašala 50,1 odstotka dodatne bruto plače, za par z dvema otrokoma pa 100 odstotkov, kar predstavlja past nizkih plač.

Ta kazalnik prikazuje razmerje v neto dohodkih zaposlene osebe pri prehodu na višje plačano delovno mesto zaradi višjih davkov in socialnih prispevkov ter nižjih pripadajočih socialnih transferjev glede na prejšnje nižje dohodke, posledično nižje davke in socialne prispevke in višje pripadajoče socialne transferje.

Za samsko osebo se je ta obremenitev lani glede na leto 2020 znižala za 0,2 odstotne točke, za par z dvema otrokoma pa je ostala enaka.

 | Avtor:

Komentarjev 9
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 19:45 19.maj 2022.

    Draga je naša država, nudi pa bore malo. Vedno slabša kvaliteta življenja!

  • kapibara1 14:51 19.maj 2022.

    Že dolgo ni vic ampak resnica, da delavci prosijo za NE napredovanje, ker s tem padejo v večje odtrgljaje/ davčno obremenitev/ položnice za otroke.. se zmenijo nekak na roke..

  • rd2dmk2 14:44 19.maj 2022.

    hm, če jest tole razumem,je lani, ko so bili na oblasti desni,davki obupni. ma sam da preverim še enkrat to je bilo lani in to je bilo, ko so bili na obsati tisti ta dobri in sposobni ta desni..cegu, matej, ...prikaži več, poležavšek in klapa.