Slovenija
14 ogledov

Parafirali memorandum o varčevalcih LB

Pusić in Kajzer Reševalni pas/Twitter
Objava na Twitterju. Dolgoletno reševanje težav hrvaških varčevalcev Ljubljanske banke pri koncu – slovenska in hrvaška vlada parafirali memorandum.

Hrvaška vlada je kar prek omrežja Twitter sporočila, da so parafirali memorandum o soglasju med vladama Slovenije in Hrvaške o prenesenih deviznih vlogah Ljubljanske banke.

Parafirala sta ga hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić in državni sekretar v kabinetu predsednika slovenske vlade Tone Kajzer.

S sporazumom se je slovenska vlada zavezala, da bo v državnem zboru takoj sprožila postopek o ratifikaciji pristopne pogodbe Hrvaške Evropski uniji.

Celoten memorandum si lahko preberete na tej povezavi.

Pusićeva pričakuje, da bo Slovenija dogovor ratificirala do konca meseca. Hrvaški premier Zoran Milanović je dejal, da so se s slovenskimi prijatelji dogovorili, da končajo zgodbo. "Dogovorili smo se s slovenskimi prijatelji, da končamo zgodbo. Memorandum bom podpisal z Janezom Janšo. Ni več ovir."

Dogovor, da se bodo dogovorili

Slovenija in Hrvaška se tako strinjata, da bosta rešitev glede prenesenih deviznih vlog našli na osnovi ogovora o vprašanjih nasledstva. Hrvaška vlada se je zavezala, da bo zamrznila vse postopke tožb hrvaških varčevalcev, ki sta jih sprožili Zagrebška banka in PBZ, hkrati pa ne bodo sprožili nobenih novih postopkov.

Podpis v ponedeljek

Slovenski premier Janez Janša, ki opravlja tekoče posle, je potrdil, da je memorandum danes potrdila tudi slovenska vlada. Potrdil je, da se vprašanje varčevalcev vrača nazaj v okvir nasledstvenega sporazuma ter da postopki pred hrvaškimi sodišči mirujejo do končne rešitve.

Memorandum bosta premierja podpisala v ponedeljek dopoldan na gradu Mokrice. Nato bo predvidoma v sredo ratificirala sporazum, potrditev v državnem zboru pa ni potrebna.
Nato bo vlada hrvaško pristopno pogodbo k EU poslala v državni zbor, vendar postopek ne bo končan, dokler hrvaška stran ne bo poslala ratificiranega memoranduma  Državni zbor bi po Janševih besedah pristopno pogodbo potrdil v prihodnjem mesecu.

"Memorandum je kompromis," je Janša odgovoril na vprašanje, ali ni Slovenija popustila več, saj je sprva zahtevala popolno prekinitev tožb, dobila pa je zamrznitev. Janša je izpostavil, da sta bila uresničena ključna interesa: slovenski, da se problem vrne v nasledstveni sporazum, hrvaški pa, da se ratificira pristopna pogodba.

Tudi državni sekretar v Janševem kabinetu Tone Kajzer, ki mu je Janša 15. februarja poveril usklajevanje še zadnjih podrobnosti dogovora, je zatrdil, da so interesi Slovenije "v celoti pokriti" in da "ni potrebe po skepsi".

Erjavec: "Zelo, zelo sem zadovoljen"

Zunanji minister Karl Erjavec, ki opravlja tekoče posle, je ob današnjem parafiranju memoranduma "zelo zadovoljen". Kot je dejal, je z memorandumom v bistvu potrjeno to, kar sta s hrvaško kolegico Vesno Pusić dorekla že na februarskem srečanju na Otočcu.

"Ocenjujem, da smo glede tega opravili veliko delo in odprli vrata tudi za to, da se ratificira pristopna pogodba Hrvaške k Evropski uniji, kar je bil cilj Slovenije," je še dejal.

Ovir za vstop Hrvaške v EU s strani Slovenije sedaj po besedah Erjavca ni več, tako da pričakuje, da bosta premiera obeh držav prihodnji teden podpisala memorandum in da bo nato nato čim prej prišlo do ratifikacije pristopne pogodbe.

Vajgl: Dogovor je luknjast

Evropski poslanec Ivo Vajgl je vesel, da sta Slovenija in Hrvaška dosegli nek dogovor o Ljubljanski banki, a meni, da je ta luknjast in dopušča različne interpretacije. Opozoril je na dve luknji: da ni jasna vloga banke v Baslu in da bi Hrvaška morala odstopiti od pooblastil za tožbe, ne pa jih zgolj zamrzniti.

"Vesel sem, da je nek dogovor sprejet, ampak zdi se mi, da - kot vsi dogovori med Slovenijo in Hrvaško - spet dopušča neke različne interpretacije," je dogovor komentiral Vajgl (Zares/Alde).

"A seveda sem prepričan, da je dobra stvar, da se nek dogovor sprejme, pa čeprav ima manjše luknjice. Upam samo, da nima velikih," je še poudaril.

Kajzer je "realist in resnično optimisti"

Predsednik odbora DZ za zunanjo politiko (OZP) Jožef Horvat (NSi) je po današnjem parafiranju memoranduma "realist in resnično optimist". Kot je zatrdil, so sedaj izpolnjeni vsi pogoji za ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v DZ.

Ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe z EU si želi čim prej, po možnosti še v času sedanje koalicije. Kot je pojasnil, bodo po ponedeljkovem podpisu memoranduma s strani obeh premierov "praktično odprte vse možnosti", da vlada sprejme predlog zakona o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe in ga pošlje v DZ. Nato bodo predlog zakona obravnavali v OZP "in zaradi mene lahko še isti dan v državnem zboru".

Gabrovec: Korak v pravo smer

Da je memorandum "korak v pravo smer" pa je prepričan tudi visoki predstavnik Slovenije za vprašanja nasledstva Rudi Gabrovec.

Da je sprejetje memordanduma vzajemno sprejemljiva rešitev za problem Ljubljanske banke, pa je ocenil evropski komisar za širitev Štefa Füle. "Menim, da je dogovor dober za obe državi in za širitev," je poudaril.

 

Komentarjev 3
  • 1111 18:47 07.marec 2013.

    ...na twitterju vlada objavlja, dogovore, sporazume.... ?

  • dragec 14:42 07.marec 2013.

    memorandum je nič. naj vsaka stran uredi svoje finančne obveznosti, uredi nam dostop do odprtega morje - in naj se ne bluzi v nedogled.

  • ennanova 10:38 07.marec 2013.

    K psihopatologiji življenja brez idejČemu razredni boj, čeje življenje v kapitalizmu tako prijetno?http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/836-k-psihopatologiji-zivljenja-brez-idej-k-psihopatologiji-zivljenja-brez-idej