Slovenija
113 ogledov

Parazit, baraba, lopov, lenuh ...

tipkovnica, računalnik, uničenje, sovraštvo Žurnal24 main
V komentarjih novic je ogromno sovražnih besed. Najbolj priljubljena je parazit.

Sovražnih besed je v komentarjih novic osrednjih slovenskih spletnih portalov malo morje. Najpogostejše so parazit, baraba, lopov, lenuh, lažnivec, hlapec, tajkun in podobni, je pokazala raziskava, ki so jo izvedle študentke podiplomskega študija psihologije na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru Anja Čuš, Anja Sotrell, Daniela Kostanjevec, Marjetka Gojkošek in Megie Krajnc.

Analizirale so komentarje na portalih na 24ur, Siol, Večer, RTV SLO/MMC in Dnevnik. Ugotovile so, da je bilo sovražnih besed veliko več, kot so pričakovale pred izvedbo raziskave. "Pred izvedbo smo verjele, da imajo administratorji forumov večjo pristojnost, da so bolj ažurni in striktni ter da sovražne komentarje odstranijo v tolikšni meri, da bomo sovražnih besed našle zelo malo. Vsekakor smo se motile in bile nad rezultati negativno presenečene," je povedala Sotrellova.

Komentarji izražajo nezadovoljstvo nad stanjem v državi

Največ sovražnih besed je opaziti pod novicami s politično vsebino, pogosto pa se sploh ne nanašajo na vsebino novice. "Rezultati kažejo na to, da je sovražnih besed v komentarjih veliko in da so te velikokrat naravnane proti drugim komentatorjem, med komentatorji je veliko osebnega obračunavanja, kjer pa sama novica niti nima velikega pomena," dodaja Sotrellova.

Sovražne besede, ne govor

"Tematika se nam je zdela aktualna, pereča in predvsem zanimiva in fleksibilna, saj ne poznamo definicije sovražne besede, temveč le definicijo sovražnega govora, ki pa ni bil predmet našega raziskovanja," je na vprašanje, zakaj so se odločile za tovrstno raziskavo, odgovorila Sotrellova.

Katera beseda je sovražna, so določale na podlagi konteksta. "V procesu raziskovanja smo velikokrat naletele na komentar, ki ni vseboval sovražne besede, a je bil sovražno nastrojen med vrsticami. To kaže na dejstvo, da je sovražnega govora v bistvu še več, kot kažejo rezultati naše raziskave, kar je resnično skrb vzbujajoče," pravi Sotrellova.

Neuspešno proti sovražnim besedam

Da bi omejile sovražni govor in sovražne besede, so se raziskovalke obrnile na portale, a so bile neuspešne. "Takšen ukrep se zdi grob poseg v pravico svobode govora, seveda bi takšen ukrep lahko negativno vplival tudi na obiskovanje portalov in berljivost komentarjev," pojasnjuje.

Zaradi manjše branosti po njenem mnenju ni interesa, da bi omejili sovražne besede. Vsem analiziranim portalom so posredovale izsledke, a jim je odgovoril le MMC, kjer so jim povedali, da "vse objavljene komentarje pregleduje administrator in tiste, ki kršijo pravila portala MMC, odstrani".

Komentarjev 2
  • Tom Mb 08:34 22.junij 2012.

    No, še ena od anket, ki jih svet ne rabi.Sovražni govor ima jasno definicijo in je v Sloveniji protiustaven in kazniv po Kazenskem zakoniku in Zakonu o uresničevanju načela enakega obravnavanja, pa tudi izven meja Slovenije je kar nekaj ...prikaži več regulative, ki obravnava sovražni govor. Jasno je, da posamezni elementi sovražnega govora lahko vnašajo nestrpnost in so zato prepovedani, a po mojem mnenju je to povsem dovolj.Samo to nam še manjka, da se bo sedaj našlo nekaj desničarskih moralistov, ki bodo s figo v žepu oblikovali vokabular, ki mi bo dovoljen. Halo!!!???Spoštovane gospodične študentke, dajte raje Slovencem poiskati kakšno dodatno svobodo, saj nam vlada jemlje še zadnje pravice svobodnega življenja. Pustite nam vsaj prosto izbiro besed!

  • 1111 19:49 21.junij 2012.

    ...sovražno je danes vse, kar naši vladi ni po nosu...parazit ni sovražna, je pa realna za označitev naše vlade in poslancev, ki živijo od naših delovnih rok! PARAZITI!!!