Slovenija
2 ogledov

Pariz za kompromis

Po Fillonovih besedah Francija pri iskanju rešitev slovensko-hrvaškega spora ni Žurnal24 main
Med obiskom v Sloveniji je francoski premier Francois Fillon dejal, da pri iskanju rešitev slovensko-hrvaškega spora Francija ni na nikogaršnji strani, ampak si želi kompromisno rešitev.

"Francija ne izbira Hrvaške proti Sloveniji, niti Slovenije proti Hrvaški," je zagotovil Fillon na skupni novinarski konferenci s slovenskim gostiteljem, s katerim sta govorila tudi o prizadevanjih za rešitev slovensko-hrvaškega spora in zastoja pri približevanju Hrvaške EU, do katerih je prišlo, kot je poudaril Pahor, zaradi spornih dokumentov, ki jih je Hrvaška predložila v pristopnih pogajanjih z EU in ki prejudicirajo mejo. Fillon je dodal, da si Francija želi, da bi prišlo do kompromisne rešitve, in da je pri njenem iskanju pripravljena pomagati.

 

Dvestoletnica slovensko-francoskega prijateljstva

Francoski in slovenski premier sta se pred odprtjem razstave Napoleon rezhe Ilirija vstan' ob 200-letnici ustanovitve Ilirskih provinc udeležila prvega Francosko-slovenskega kolokvija z naslovom Evropa in nacionalne identitete: Od Napoleona do Evropske unije. Spregovorila sta na temo jezik in identiteta v Evropi.

Napovedanih dopolnil, ki jih namerava Slovenija vložiti na zadnji predlog evropskega komisarja Ollija Rehna za rešitev tega vprašanja, francoski gost ni želel komentirati. Kot je dodal, jih bo Pariz komentiral, ko bo z njimi uradno seznanjena Evropska komisija. Na torkovem sestanku s predsedniki parlamentarnih strank, ki se ga bo prvič udeležil tudi predsednik republike Danilo Türk, Pahor, kot je povedal, pričakuje večinsko podporo predlogu dopolnil na Rehnov predlog.

Premierja sta govorila tudi o gospodarskem sodelovanju, Lizbonski pogodbi ter svetovni gospodarski in finančni krizi. Pri tem sta po Pahorjevih besedah govorila o krepitvi že zdaj dobrega gospodarskega sodelovanja in sodelovanja na drugih področjih med državama. Izrazila sta tudi podporo širitvenemu procesu Evropske unije na Zahodni Balkan in izrazila upanje v končanje ratifikacije Lizbonske pogodbe še letos.

Prvič obisk premierja v neodvisni Sloveniji
Francoskega premierja Fillona, ki se mudi na uradnem obisku v Sloveniji, je sprejel tudi predsednik države Türk. Slednji je ob tem poudaril poseben pomen prvega obiska predsednika francoske vlade v neodvisni Sloveniji, ki daje po njegovih besedah tudi dobro politično izhodišče za sodelovanje v prihodnje. Pozitivno je Türk ocenil tudi francoski predlog o strateškem partnerstvu med Francijo in Slovenijo, ki bo omogočil redno posvetovanje na vseh ravneh o ključnih vprašanjih bilateralnih odnosov in sodelovanja v okviru mednarodnih institucij.

V pogovoru s predsednikom se je Fillon strinjal, da ima v okviru odnosov med državama velik pomen gospodarsko sodelovanje, zlasti skupen razvoj na področju avtomobilske industrije, pri čemer je velikega pomena nadaljnji razvoj in uspešno delo tovarne Revoz v Novem mestu.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.