Slovenija
24 ogledov

Parkiran za Kanglerja?

Srečko Hvauc mediaspeed
Četrtina Nigrada. Za zdaj v lasti banke. Burnač vidi enkratno priložnost, da delež odkupijo javna podjetja.

Maribor. Delež komunalnega podjetja Nigrad, ki je bil v lasti Cestnega podjetja Maribor (CPM), ostaja v lasti Nove KBM.

Prodaji so naklonjeni
Nova KBM je – ko je družbi CPM v stečaju zaplenila sveženj zastavljenih delnic Nigrada, ki je sicer v večinski lasti Mestne občine Maribor (MOM) – prejšnji teden v Ljubljani sklicala javno dražbo, na kateri so iskali interesenta za nakup nekaj več kot 109 tisoč delnic Nigrada. Eden izmed interesentov naj bi bil pomurski Pomgrad, ki pa se, kot nam je pojasnil Tadej Ružič, predsednik uprave družbe, javne dražbe ni udeležil. Kot je razvidno iz baze GVin, je od 30. junija 25-odstotni delež Nigrada v lasti Nove KBM. Ali na javni dražbi ni bilo interesenta, ki bi bil pripravljen dati 2,7 milijona evrov za delež, nam iz Nove KBM niso odgovorili. Pojasnili so le: “V zvezi z morebitno prodajo delnic Nigrada v Novi KBM sicer še nismo sprejeli nobene poslovne odločitve, čeprav smo prodaji – ob izpolnitvi ustreznih pogojev – naklonjeni.
Kupili bi, a ne morejo
Vedno glasnejša pa so namigovanja, da se kot morebitni kupec še vedno omenjajo konzorcij javnih podjetij Nigrad, Mariborski vodovod in Energetika Maribor. Kot nam je pojasnil Danilo Burnač, direktor Mariborskega vodovoda in nadzornik v Nigradu, so bili za nakup zainteresirani, vendar zdaj nimajo sredstev. “Zagovarjam to, da mora biti v javnih podjetjih stoodstotni javni kapital, ne pa zasebni, kot je bilo pri Nigradu. Morda pa se dogovorimo in odkupimo delež od Nove KBM,” je dodal. Energetika Maribor je sicer že nekaj več kot sedemodstotna lastnica Nigrada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.