Slovenija
13029 ogledov

Prešernov trg in okolica polni protestnikov: "Ulice so naše"

Vstaja
1/44
Anže Petkovšek Vstaja in zahteva po volitvah.
Prešernov trg in okoliške ulice so bile polne protestnikov. Zaradi protestov so zaprli tudi tivolsko križišče.

V prestolnici se je na protestu zbrala večtisočglava množica, ki so jo med drugim nagovorili aktivisti petkovih protestov, predstavniki sindikalnih central in drugi. Izrazili so kritike do vlade, izpostavili pomanjkanje socialnega dialoga in po njihovem mnenju sporne ukrepe in zakone te vlade. Ponovili so zahtevo po predčasnih volitvah.

Predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Lidija Jerkič je navedla, da so se za udeležbo odločili, ker "je treba glasno povedati, da pravic delavk in delavcev ne moremo več uveljavljati za pogajalskimi mizami". Po njenih besedah jih namreč oblast ne sliši, ko opozarjajo na pomen socialnega dialoga. "Oblast sliši in vidi samo še sebe. V tej družbi se stališč več z nikomer ne preverja, ne usklajuje in ne upošteva. Napada se civilno družbo, javne institucije, vsakega, ki ima svoje mnenje, tudi sindikate," je navedla Jerkičeva.

Vstaja | Avtor: Anže Petkovšek Vstaja in zahteva po volitvah. Anže Petkovšek

Opozorila je tudi, da se sprejemajo zakoni, ki bodo po njenih besedah v korist samo elitam, povzročili pa bodo nepopravljivo škodo.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj je opozoril na odsotnost socialnega dialoga pod trenutno vlado. "Oblast je prostor dialoga izničila in nas dobesedno nagnala na ulice. Dokler nam ne vrne pravice do enakopravnega dialoga, interesi delavk in delavcev ne bodo spoštovani in upoštevani, bomo tudi ostali na ulicah," je napovedal. Kot je dejal, zavračajo represijo nad mediji, ob tem pa izrazil solidarnost z delavci STA, ki se borijo za svoj obstoj.

Protivladni protesti | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek

Predsednik Pergama Jakob Počivavšek je spregovoril o predlogu socialne kapice, ki po njegovih besedah ubija solidarnost kot temelj socialne države in človekove pravice do socialne varnosti. Tako ne more biti sprejet brez širokega družbenega konsenza, tega pa ne more biti brez socialnega dialoga, je izpostavil.

Protivladni protesti | Avtor: Anže Petekovšek Anže Petekovšek

Predsednik KS90 Peter Majcen je spregovoril o demografskem skladu, s poudarkom na izostanku socialnega dialoga in nevarnosti nastavkov v njem za razprodajo preostalih strateških družb. Prepričan je, da bi se morali do tega opredeliti volivci na referendumu.

Vstaja | Avtor: Anže Petkovšek Vstaja in zahteva po volitvah. Anže Petkovšek

Janez Janša Slovenija Za danes napovedan največji protest, to udeležencem sporoča Janša

Predsednica konfederacije KNSS-Neodvisnost Evelin Vesenjak se je dotaknila predlagane davčne reforme in sporočila, da sindikati ne bodo dopustili, da se za finančno breme krize in potez trenutne vlade izstavi račun delavkam in delavcem, da gre za manipulacijo in zavajanje z interpretacijo davčnih sprememb, ki razbremenjujejo bogate in kapital, subvencionirajo gospodarstvo in slabijo proračun ter obe davčni blagajni: pokojninsko in zdravstveno, ter drastično poslabšujejo položaj državljanov z najnižjimi prihodki. "Vlada naj čim prej odide, morala bi že včeraj," je navedla.

Vstaja | Avtor: Anže Petkovšek Vstaja in zahteva po volitvah. Anže Petkovšek

Zbrane je nagovoril tudi predsednik ZRC SAZU Oto Luthar, ki je izpostavil, da so ogroženi svoboda, demokracija, pravni sistem, sonaravni razvoj, pa tudi solidarnost in sočutnost. "Ogrožena je osnovna človečnost," je izpostavil. Zato je pozval, da je treba vztrajati in ostati budni, pri tem paziti, da ne postanejo "vulgarno neotesani in pokvarjeni kot oni".

Vstaja | Avtor: Anže Petkovšek Vstaja in zahteva po volitvah. Anže Petkovšek

Nika Kovač z Inštituta 8. marec pa je posvarila pred pasivnostjo, ki jo spodbuja strah, tega pa rodi občutek nemoči. Obenem pa je izpostavila, koliko skupnosti se je rodilo v zadnjem letu, od protestniških, do Pravne mreže za demokracijo, skupnosti, ki je podpirala predlog za spremembo predpisov o spolnem nasilju po načelu ja pomeni ja in nenazadnje skupnost, ki se bori za zaščito slovenskih voda in za zaščito narave. "Skupnost, ki je pokazala, da ni moč v parlamentu, moč je v nas, tukaj," je navedla in spomnila na prihajajoči referendum o zakonu o vodah.

Igor Zorčič Državni zbor Slovenija Tudi drug poskus ni uspel. Zorčič: "Najboljša rešitev bi bile volitve"

Vstaja | Avtor: Anže Petkovšek Vstaja in zahteva po volitvah. Anže Petkovšek

Predsednica Sindikata Mladi plus Tea Jarc je dejala, da se ne dogaja upor le v Ljubljani, pač pa povsod v Sloveniji. Po njenem mnenju je premierja Janeza Janšo strah lastnega ljudstva, ker ve, da nima več večine niti v DZ, ker ve, da 70 odstotkov prebivalstva ne podpira več te vlade. "Danes združeno ljudstvo zahteva samo eno stvar: volitve zdaj," je dejala.

Načrtovano je sicer bilo, da se s Prešernovega trga odpravijo do Trga republike, a so policisti nekatere okoliške ceste zaprli in jih preusmerili na Slovensko cesto, nato na Gosposvetsko. Ustavili so se na križišču med Celovško, Tivolsko, Bleiweisovo ter Gosposvetsko cesto, kjer tudi poteka program. Med govorci so glasbene točke znanih glasbenikov.

Vstaja | Avtor: Anže Petkovšek Vstaja in zahteva po volitvah. Anže Petkovšek

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 88
  • Richard_Mason 16:46 30.maj 2021.

    V prvem mesecu sem prejel 23785 ameriških dolarjev, zadnji mesec pa 29847 dolarjev, samo delal sem od spleta od doma. Sem redni študent in delam le 2 do 3 ure na dan. Več informacij tukaj ...... >>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦 V prvem ...prikaži več𝐦 V prvem mesecu sem prejel 23785 ameriških dolarjev, zadnji mesec pa 29847 dolarjev, samo delal sem od spleta od doma. Sem redni študent in delam le 2 do 3 ure na dan. Več informacij tukaj ...... >>>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝑬𝒓𝒐𝑷𝒓𝒐𝒇𝒊𝒕.𝐜𝐨𝐦 V p

  • onxxx 14:12 29.maj 2021.

    Odlično izpeljana akcija policije kjer protestniki niso videli parlamenta niti od daleč. Skratka slabo izpeljano in na nepravem mestu kjer se niti ni vedelo ali gre za koncert ali protest. Torej beda,drugič pa pojdite kar v tivoli, ker vsem pač ...prikaži več ne pašejo vaše sovražne pesmice in jih nismo dolžni poslušati.

  • 5aa93f84874a2d1c45173779b302eaec9123c75c 10:13 29.maj 2021.

    Pol bojo pa rekli,"Poglejte nepregledne kolone vozil po Tivolski in naprej po Celovški cesti,poglejte nepregledne kolone po Tržaški, Slovenski cesti,Dunajski cesti!!!!,poglejte kolikšna podpora je pripotovala iz vseh koncev države!!!!(JENULL)".... .Bolano do konca in upajmo na primerne kazenske sankcije za organizatorje,pevce... te lokacije.