Slovenija
20 ogledov

Parkiranje po mariborsko

Avtomobili, parkirišče Saša Despot
Domnevno sporno dodeljevanje parkirišč v občini Maribor se je znašlo pod drobnogledom protikorupcijske komisije in Generalne policijske uprave, ki je zadevo odstopila tožilstvu. Občina pojasnjuje: gramozna površina ni javna površina, ampak je njihovo dvorišče, s katerim lahko prosto razpolagajo.

Policisti so preiskavo domnevno spornega dodeljevanja parkirišč v Mariboru v smislu stvarne pristojnosti obravnave odstopili Vrhovnemu državnemu tožilstvu. To namreč obravnava sume kaznivih dejanj oseb s policijskimi pooblastili, nam je pojasnil Drago Menegalija z Generalne policijske uprave (GPU).

Na tnalu tudi policisti

Spomnimo, nedavno je časnik Večer poročal, da naj bi Mestna občina Maribor (MOM) na sporen način dodeljevala prostore na posebnem občinskem parkirišču – tudi nekaterim uslužbencem Policijske uprave Maribor. Med koristniki parkirišč naj bi bil tudi vodja mariborskega oddelka za splošno kriminaliteto Vlado Maksimovič. Vodstvo omenjene policijske uprave sicer zanika, da bi na občino naslovili prošnjo za brezplačno parkiranje.

Občina: Dvorišče ni javno parkirišče

Na MOM nismo mogli dobiti podatka, kdo je zaprosil za brezplačno parkirišče in komu je bila izdana dovolilnica za dostop na gramozno dvorišče. To dvorišče sicer ni javno parkirišče, zato je dovoljen vstop na to območje le imetnikom dovolilnic in ni plačljivo, pojasnjujejo na MOM.

"Zaradi porušitve objekta in zaradi predvidene izgradnje prizidka k stavbi Mestne občine Maribor je nastala prazna površina, za katero smo se odločili, da se začasno, do začetka gradnje, lahko nameni internemu parkiranju. Gramozna površina ni javna površina, ampak je dvorišče Mestne občine Maribor, s katerim lahko prosto razpolaga. Na podlagi tega smo se odločili, da na tem gramoznem dvorišču začasno uredimo možnost internega parkiranja," so nam dejali.

Policija: obstajajo razlogi za sum storjenih kaznivih dejanj

V ta namen so razdelili dovolilnice 119 posameznikom. Zadevo je začela preverjati tudi GPU. Kot nam je pojasnil Menegalija, je bilo glede na okoliščine postopkov najemanja prostorov ugotovljeno, da obstajajo razlogi za sum storjenih kaznivih dejanj, ki se preganjajo po uradni dolžnosti; kot že omenjeno, pa so zadevo v smislu stvarne pristojnosti odstopili Vrhovnemu tožilstvu RS.

Tudi protikorupcijska komisija že na delu

Dejanje občine Maribor pa ni ostalo neopaženo niti s strani Komisije za preprečevanje korupcije (KPK). Namestnik predsednika komisije Rok Praprotnik nam je v zvezi s to zadevo dejal, da bodo najprej preverili, ali so pristojni za obravnavo primera ter ali sploh imajo dovolj razpoložljivih kadrov. Občine Maribor sicer za zdaj še niso obiskali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.