Slovenija
25 ogledov

Parkiranje zastonj, vožnja ne

1/9
Žurnal24 main
Začetek Evropskega tedna mobilnosti. Do 22. septembra lahko na Dolgem mostu parkirate brezplačno, za vožnjo z mestnim potniškim prometom pa boste v okviru letošnje akcije morali plačati.

Prevoz z avtobusi letos ne bo brezplačen
Ker lani ni bilo želenega povečanja potnikov na linijah mestnega potniškega prometa, se letos na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP) niso odločili za ponovitev enotedenske brezplačne vožnje z avtobusi, nam je povedala Tamara Deu, predstavnica za odnose z javnostmi pri LPP. 

Več o tednu mobilnosti in dogodkih v sklopu tega tedna si preberite na tej povezavi.
Na terenu smo danes preverili, kako poteka začetek tedna mobilnosti. Več v galeriji.

Boste pa lahko od danes pa do 22. septembra zastonj parkirali svoje jeklene konjičke na Dolgem mostu. Tega sicer velika večina anketirancev, ki so danes tam parkirali med 7. in 8. uro, ni vedela. So pa vsi navdušeni tako nad samo zamislijo P + R kot idejo tedna mobilnosti.

Vsak dan večji zastoji, kultura pod kritiko
"Mislim, da je taka akcija zelo pozitivna predvsem za center Ljubljane. Sama se z Vrhnike vozim že več let in opažam konstantno povečanje prometa, vsak dan so večji zastoji. Kultura voznikov pa je pod kritiko. Veliko hodim v tujino, a takšno vedenje opažam predvsem pri nas. To je odraz naše kulture," nam je dejala ena anketiranka, medtem ko druga na teden mobilnosti gleda tako: "Nisem vedela, da je ta teden zdaj. Spodbujam pa zaprtje centra za promet. Mislim, da tisti, ki živijo v centru, kar dosti uporabljajo druge možnosti prevoza, ne avtomobil." "Mogoče bi v Ljubljani potrebovali večjo frekvenčnost vožnje med 7. in 18. uro, ker je takrat res veliko ljudi," dodaja tretji.

22. september: Evropski dan brez avtomobila
Vsi potniki Slovenskih železnic bodo lahko v 1. ali 2. razredu vseh vrst vlakov po Sloveniji potovali s 50-odstotnim popustom. Otroci do 12 let se bodo na ta dan v spremstvu staršev ali starih staršev lahko vozili brezplačno.

Oškodovanim bodo vrnili denar
Sicer pa je bilo zjutraj na samem parkirišču nekaj zapletov. Obiskovalcem je namreč parkomat zaračunal parkirnino, kar je zbegalo predvsem tiste, ki so vedeli, da se začenja Evropski teden mobilnosti, v sklopu katerega je parkiranje na tej lokaciji brezplačno. "Ker je prepozno preklopilo tarifo na ničle, je prišlo do napake. Tistim, ki jim je danes odbilo znesek, bomo vrnili denar. Okoli devete ure ne bi smelo biti več zapletov. Bomo pa tam še nalepili obvestilo, da ljudje ne bodo zbegani," nam je povedala Darja Pungerčar iz Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.