Slovenija
38 ogledov

Parkirišča šla za med

Garažno hišo na Vrečkovi ulici so zgradili leta 1977. Že od začetka so bile v kl Žurnal24 main
Kranj. Novembra bodo v garažni hiši na Vrečkovi ulici aktivirali zapornico. Strah pred pomanjkanjem parkirišč.

“Na Vrečkovi ulici zapirajo zgornjo etažo garažne hiše. Postavili so zapornice,” se je konec tedna jezil stanovalec v neposredni bližini, ki ni želel biti imenovan. Boji se, kje bo v prihodnje puščal svoje vozilo, saj je prepričan, da se bodo težave s pomanjkanjem parkirnih prostorov v naselju zaostrile.

V Žurnalu24 smo o garažni hiši na tej ulici že pisali. Zaradi škode, ki je nastala v 30 letih parkiranja v njeni zgornji etaži, je potrebna obnove. Da bi dobili finančna sredstva, so lastniki garaž objekt privatizirali, denar za obnovo pa bodo poskušali zbrati z dajanjem zgornje etaže v najem. Zapornico bodo aktivirali čez dva tedna.

Zapornica čez 14 dni
• Zapornico v zgornji etaži bodo aktivirali 1. novembra.
• 84.101 evro znaša predračun za obnovo zgornjega dela garažne hiše.

Imajo pravico
Ali sploh imajo pravico, se je spraševal stanovalec. Spomnil je, da je bilo parkiranje vsa leta brezplačno. Kolikor ve, parkirnih prostorov za najem sploh ni več na voljo. Pri Domplanu, upravniku garaže, so to potrdili. “V petek smo oddali zadnji parkirni prostor,” je povedal Peter Kern, stanovalca pa jezi, da jih o ponudbi ni nihče obvestil. “Vsi parkirni prostori so šli z rezervacijo. Velik interes nas je presenetil,” je dodal Kern.

Lastniki garažne hiše se ob tem zavedajo, da je uvedba najemnine marsikoga prizadela. V negotovosti so denimo tudi invalidi, ki so imeli občinsko dovolilnico za posebej rezerviran prostor, vendar opozarjajo, da stroški za vzdrževanje in obnovo ne bodo majhni. Edini krivec za slabo voljo dozdajšnjih uporabnikov je po njihovem mnenju občina.

Zakaj občina
Kranjska mestna uprava že več let vztraja, da z obnovo javnih parkirišč na vrhu etaže nima nič, so dejali. Še med županovanjem Mohorja Bogataja je denimo zapisala, da je vzdrževanje objekta v domeni lastnikov posameznih garaž – tudi zgornje etaže, ki jo je občina označila kot streho kompleksa. To stališče se ni v času župana Damijana Perneta nič spremenilo, lastnike pa ob tem najbolj bega vprašanje, zakaj je občina objekt čistila pred snegom, posipavala s soljo in ne nazadnje invalidom izdajala odločbe za parkirišča.

Invalidom na roko
Domplan se sicer nagiba k temu, da bi invalidi svoje prostore v zgornji etaži ohranili. Tudi najemnino zanje bi jim zaračunaval po polovični ceni, prav tako bi se pri Domplanu odrekli začetnim stroškom sto evrov. Sicer pa bodo pogodbe z bodočimi najemniki sklepali že ta teden.

Ko bo aktivirana zapornica, bodo proti morebitnemu vandalizmu uvedli varovanje. Sprva bo to sicer začasno, a če se bodo pogosteje pojavljale poškodbe, bodo razmislili tudi o namestitvi varnostne kamere.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.