Slovenija
66 ogledov

Parkirna globa spet padla na sodišču

Ljubljana 22.10.2013 usluzbenec mestnega redarstva opozarja gospoda ki je narobe Saša Despot
Globa na podlagi zelenih obvestil LPT.

Odvetnik Lovrenc Babič je ta teden dobil še drugo sodbo Okrajnega sodišča v Ljubljani, ki je ugodilo zahtevi za sodno varstvo in ustavilo postopek o prekršku. Gre za še en primer odločbe o prekršku, ki jo je mestno redarstvo izdalo na podlagi zelenega obvestila. Tega v primeru neplačane ali potekle parkirnine na avtomobil nalepi kontrolor javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT).

Kljub temu na redarstvu in v LPT še vedno trdijo, da so ti plačilni nalogi zakoniti. "Sodišča so ves čas sledila odločitvam mestnega redarstva in pravilnost vodenja postopka potrdila s sodbami," so povedali in dodali, da z omenjenima sodbama niso seznanjeni, zato ju tudi ne morejo komentirati. Babič je ob tem poudaril, da sta sodbi izdali različni sodnici.

Zahtevajte sodno varstvo

In zakaj se sodniki v enakih primerih odločajo drugače? "Mogoče zato, ker prej v zahtevah za sodno varstvo ni bilo jasno navedeno, da redarstvo te postopke vodi nezakonito. Je pa tudi res, da traja nekaj časa, da se izoblikuje sodna praksa na nekem področju, in verjamem, da se zdaj na tem področju bo – v eno ali drugo smer," je dejal Babič. Ta je vodil le dva taka primera, novih pa nima, ker stranke ne najemajo odvetnikov zaradi glob v višini 40 evrov, še posebno zato, ker lahko v osmih dneh plačajo le polovico tega zneska.

Babič še vedno svetuje vsem, ki dobijo zeleno obvestilo LPT o nepravilnem parkiranju, naj takoj vložijo zahtevo za sodno varstvo in naj se sklicujejo na to, da mestno redarstvo postopkov ne vodi zakonito. Njihova odločba bi bila po njegovem zakonita, če bi vsebovala izjavo kontrolorja in dokazila, da parkirnina ni bila plačana. Na redarstvu te očitke zavračajo in pravijo, da pridobijo izjave kršitelja oziroma prič, zberejo pisna dokazila, pridobijo fotografije kraja prekrška in vozila ter po potrebi tudi izjavo kontrolorja. Babič se strinja, da bi tako moralo biti, a dvomi o verodostojnosti teh izjav, saj imajo kontrolorji verjetno več takih primerov na dan, redarstvo pa po njegovih informacijah te postopke začne (torej tudi z zbiranjem izjav) šele tri mesece po storjenem prekršku.

Komentarjev 5
  • primorka 17:08 07.november 2013.

    A, si siguren v to, kar si rekel ? Pravica ? Kje pa je pravica ?Tudi če jo imaš, ti jo vzamejo !!!Preverjeno !!!

  • vico 09:45 07.november 2013.

    ce delate po crki zakona in ga kakrsen je spostujete pol se nimate kej trest.drugac pa nosite posledice...

  • vico 09:44 07.november 2013.

    ti mrki mal se zacni obnasat debil neumen.