Slovenija
81 ogledov

Parkirni raj ali kaos

“Da ob enajstih ali polnoči redar napiše listek, je zame nesprejemljivo,” se raz Žurnal24 main
Parkiranje. Občinski svetnik Omerzel predlagal liberalizacijo. Policija in redarji: Zakoni veljajo 24 ur.

“Gospod župan, predlagam, da se odločite za eno uro in rečete, da se na primer od 19. ure parkira malo drugače. Ob tem je treba opozoriti ljudi, da ne zaprejo ceste. Če pa malo napačno parkirajo, je treba to tolerirati, glede na to, da ni parkirišč,” je na seji občinskega sveta predlagal občinski svetnik Anton Omerzel.

Meni, da bi morali zvečer in ponoči veljati drugačni predpisi za mirujoči promet in da redarji ponoči voznikov ne bi smeli kaznovati za nepravilno parkiranje. “Kako je mogoče, da redarji pišejo listke ob enajstih zvečer, polnoči, in celo ob enih ali treh zjutraj? Kdo jim to dovoljuje? Ko je ura več kot osem, devet zvečer, se ve, da ljudje pridejo zaradi turizma in lokalov, da se malo poveselijo,” je Omerzel podkrepil svojo zamisel in dodal: “Skrajno neprimerno je, če mamica pri pošti na pločniku parkira za pet minut, ker je vse zaparkirano, potem pa jo redar kaznuje.”

Kazni za 82 tisoč evrov
Nepravilno parkiranje. Redarji so lani za nepravilno parkiranje izdali 2.894 plačilnih nalogov za dobrih 82 tisoč evrov, nanje pa je bilo 187 ugovorov. Parkirišča. V centru Bleda ob jezeru in ob hotelu Krim je 192 občinskih asfaltiranih parkirnih prostorov. Na vseh parkiriščih, kjer pobirajo parkirnino, na mesec parkira okoli sedem tisoč vozil, poleti pa veliko več. S parkirnino so lani zbrali dobrih 200 tisoč evrov.

Župana Janeza Fajfarja s svojimi predlogi ni prepričal: “Nisem še bil na parkirišču pred hotelom Krim, ne da bi bil na voljo vsaj en prost parkirni prostor. Do pošte res ni daleč, le dve minuti. Nihče nima pravice, da parkira na pločnikih. Pravila morajo biti in enkrat moramo vzpostaviti red!”

Parkirnine ponoči ni
Ob predlagani liberalizaciji parkiranja je zmajeval z glavo tudi Robert Račman, komandir blejske policijske postaje. “Nemogoče je parkirati kjerkoli, kajti potem bo totalen kaos! Občinski redarji morajo opravljati svojo službo, sicer bodo zastoji. Za nas policiste zakon o varnosti v cestnem prometu velja 24 ur,” je pojasnil Račman in dodal: “Ljudje, ki prihajajo od drugod samo na zabavo in popivat – to ni turizem.”

Tudi zakoni, ki jih izvajajo redarji, veljajo 24 ur na dan. Podnevi preverjajo plačevanje parkirnine ter parkiranje na pešpoteh, pločnikih in conah za pešce, kjer lahko, prav tako kot v coni umirjenega prometa, nadzirajo tudi uporabo mobilnih telefonov in privezovanje. “V sodelovanju s policisti zvečer in ponoči izvajamo nadzor nad mirujočim prometom, vendar le na površinah za pešce. Ponoči je prostih parkirišč ogromno,” je poudaril Boris Sodja, vodja medobčinskega redarstva Bled in Bohinj. Plačevanja parkirnine pa redarji ponoči ne preverjajo, saj jo je treba plačati le od 7. do 20. ure.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.