Slovenija
63 ogledov

Parlamentarne stranke se soočijo

Erjavec in Kresalova
1/2
Prtscreen RTV Slovenija
Parlamentarne stranke so na TV Slovenija predstavile svoje cilje po decembrskih volitvah. Teme današnjega soočenja so bili stroški za kampanjo, intervencijski zakon, javni sektor ...

Nocoj so bili gostje na prvem od sedmih predvolilnih soočenj na TV Slovenija predsedniki parlamentarnih strank. Voditelj Slavko Bobovnik je navzoče nagovoril s pomočjo vprašanja državljanke Zlatke Čahuk, ki že dve leti hodi na Rdeči križ po nujno pomoč in sprašuje stranke, za koliko takih paketov bodo zdaj porabili denarja oziroma koliko denarja bodo dali za kampanjo.
Radovan Žerjav
(SLS) pravi, da jih bo kampanja stala 200 tisoč evrov, 100 tisoč evrov pa imajo dolgov za nazaj. Katarina Kresal (LDS) upa, da ne bodo porabili več kot 150 tisoč evrov; za nazaj dolgujejo okoli 700 tisoč evrov. Karl Erjavec (DeSUS) računa, da bodo zapravili 250 tisoč evrov. "Je pa res, da ste mediji dragi," je dodal. V SNS naj bi porabili 50 tisoč evrov. Prvak stranke Zmago Jelinčič pravi, da gre večinoma za lastna sredstva; dolgov za nazaj pa nimajo. Ljudmila Novak (NSi) pravi, da imajo za nazaj 50 tisoč evrov dolgov, porabili naj bi 140 tisoč evrov.

Zares bo porabil manj kot 100 tisoč evrov, nekaj manj kot 70 tisoč evrov pa imajo dolgov za nazaj. SDS nima dolgov, pravi Janez Janša in dodaja, da bodo porabili "čim manj", številka pa da "ni določena". O konkretnem znesku ni govoril. Borut Pahor (SD) je dejal, da bodo tokrat porabili 40 odstotkov dovoljenega zneska, imajo pa tudi še nekaj dolgov.

... o številu ministrstev

Glede intervencijskega zakona je voditelj Pahorja vprašal, zakaj so odlagali s sprejetjem ukrepov. Pahor je odgovoril, da so še pravi čas predlagali ukrepe, a niso naleteli na navdušenje. Janša je dejal, da bi po njihovem predlogu pri znižanju funkcionarskih plač prihranek na letni ravni znašal 10 milijonov evrov. SDS sicer v novem mandatu predvideva 10 ministrstev (prav tako SLS); LDS bi imela osem ministrstev, a bi ustanovili nekaj novih; Pahor pravi, da je zmanjšanje ministrstev napovedal za obdobje proti koncu mandata, številka pa naj bi se gibala med devet in 12. DeSUS bi imel 10 ministrstev, prav tako SNS, NSi pa bi jih imela 12, ustanovila bi tudi nekaj novih, recimo ministrstvo za infrastrukturo in promet.

... o odpuščanju v javnem sektorju

Predsedniki strank so se strinjali, da je interventni zakon potreben. Ob tem je Erjavec poudaril, da intervencijskega zakona ne podpira, ker se z njim najslabše piše upokojencem. Golobič meni, da je vlada tudi sama kriva za nesprejetje intervencijskega zakona, ker ni bilo socialnega dialoga.
Glede javnega sektorja pa pravi, da je za dva odstotka nižje število zaposlenih dosegljivo. Janša je v zvezi s tem povedal, da porabimo več, kot pa zberemo; Pahor pa, da se hočejo najprej prepričati, da je novi sistem boljši od sedanjega. Žerjav pravi, da mora tudi javni sektor deliti usodo gospodarstva. Kresalova pravi, da bo sistem treba poenostaviti. Erjavcu se zdi, da bi lahko ukinili državni svet.

... malo za šalo, malo zares – iskrice

Erjavec je voditelju med drugim na vprašanje, katero ministrstvo bi mu "tokrat ustrezalo", odgovoril: "Upam, da mi ne bo treba v vlado."
Pahorja je vprašal, če je konec z njegovimi "so what" izrazi. Premier odgovarja: "Tak sem. Tisti hip sem to rekel. Ali obžalujem? Ne. To je bil izraz iskrenosti in je ne obžalujem."

Novakovo je vprašal, kaj bo delala, če ne pridejo v parlament. Odgovarja: "Bom kaj delala." Kresalova na enako vprašanje odgovarja: "Mi bomo v parlamentu." Žerjava je vprašal, kje bo, ko bo meja na Trojanah, "tu ali tam". Žerjav je najprej odgovoril v šali: "Na carini."

Anketa: na naše vprašanje, katera stranka vas najbolj prepriča, je odgovorilo 46 bralcev. 50 % glasov je šlo stranki SDS, 22 % anketiranih ni prepričal nihče, 11 % je najbolj prepričal SD, 9 % NSi, 4 % SNS, po 2 % LDS in DeSUS. Zares je ostal brez glasov.

Komentarjev 9
  • Žurnalček 18:33 17.november 2011.

    Ja velik je ta belih izdajalcev še zmeraj, ki bi radi da SLO podzemno upravlja VATIKANSKA pedopederska banda

  • hokejist12 15:04 17.november 2011.

    Zares in LDS out of the game! Zamenjava NSi!

  • Franc Bukovec 11:52 16.november 2011.

    Ja, tale Šoba je res pravi patron. Najprej je poskrbela, da so bile študentske demonstracije "uničevalne" za poslopje našega parlamenta, sedaj pa hitro v Janševo stranko na toplo.