Slovenija
26 ogledov

Partnerja ni ali pa ji uide

Dvorana Jerca Božič Kranjec
Zasebniki. Strabag z dvorano Portoval ne bo tvegal. Občina znova v razpis zanjo in za velodrom.

Občina ima na seznamu že štiri projekte, za katere ji ni uspelo najti zasebnega partnerja. Parkirna hiša pri Zdravstvenem domu Novo mesto je še projekt iz prejšnjega mandata župana Alojzija Muhiča in občinskega sveta, iz tega mandata pa na javno-zasebno partnerstvo (JZP) čakajo servisni objekt za tenis s kegljiščem, dvorana na velodromu in mestna večnamenska dvorana Portoval.

Starbag ni pristal

Podjetje Strabag, ki se je edino prijavilo na razpis, je sicer izpolnjevalo pogoje za sklenitev javno-zasebnega partnerstva (JZP) za prihodnjo dvorano Portoval, a kot v gradivu za prihodnjo občinsko sejo razlaga Muhič, ni pristalo na pogoje občine kot javnega partnerja. “Ponudnik ni bil pripravljen nositi tveganja zasedenosti dvorane,” je razložil Muhič.

Občina bo zato, če bo to potrdil tudi občinski svet, ustavila postopek sklepanja tega JZP. “Razpis bomo ponovili v začetku oktobra in upam, da bomo imeli v drugo več sreče in tudi več prijaviteljev ter da bomo investitorja dobili do pridobitve gradbenega dovoljenja, kar načrtujemo za december,” nam je povedal Muhič.

"Lahko je usodno"

Neuspešno voden postopek za pridobitev zasebnega partnerja je lahko po mnenju Gregorja Macedonija, svetnika z liste Gremo gor!, najbolj usoden prav za dvorano Portoval. “Še vedno ne razumem, zakaj koalicijski svetniki niso podprli mojega amandmaja, da se ugotovi možnost realnih prihodkov upravljanja športne dvorane na zneskih upravljanja s športno dvorano Marof,” nam je povedal Macedoni.

Kot je dodal, mu je bilo jasno, da županov predlagani model, po katerem bo zasebnik z dobičkom zgradil in upravljal načrtovano dvorano, ne zdrži realne presoje.

Prevzela agencija

Za servisni objekt za tenis s kegljiščem so svetniki, potem ko je bilo iskanje zasebnega partnerja zaman, julija dali soglasje za dolgoročno zadolževanje agenciji za šport za dokončanje objekta, tako da bo ta v občinski lasti.

Za gradnjo športne dvorane na velodromu pa je občina v konkurenčnem dialogu s podjetjem Imos ugotovila, da so Imosovi pogoji zanjo neugodni. Postopek izbire zasebnega partnerja nameravajo, kot so nam povedali v kabinetu župana, prav tako ponoviti.

Ob vsem tem je Macedoni prepričan, da se na občini ne zavedajo, da pripraviti dokumentacijo v skladu z zakonodajo ni dovolj, saj je JZP kompleksen poslovni model, ki ga ne moreš uresničiti brez široke palete znanj, predvsem pa dobre komunikacije z vsemi vpletenimi.

Komentarjev 2