Slovenija
26544 ogledov

Partnerja sem izplačala, zdaj prodajam stanovanje, bom morala plačati davek

stanovanje
1/2
Davek ob prodaji nepremičnine bega našo bralko, saj v stanovanju, ki je v njeni popolni lasti, odkar sta se pred šestimi leti razšla s partnerjem, nima stalnega bivališča.

"Leta 2008 sva s partnerjem kupila stanovanje. Leta 2017 sva se razšla in od takrat sem stoodstotna lastnica stanovanja, saj sem partnerja izplačala. Če bi prihodnje leto prodala, ali bi bila plačila davka oproščena samo za polovico stanovanja, ki je v moji lasti že 15 let. V stanovaju nimam prijavljenega stalnega bivališča," zanima našo bralko.

Zakonska ureditev je taka, da davka na kapitalski dobiček (po domače razliko med nakupno in prodajno ceno) ni treba plačati, če si 15 let lastnik stanovanja ali pa imaš tri leta pred prodajo v njem stalno bivališče. 

"Odgovor je pripravljen ob predpostavki, da sta zakonca oziroma izvenzakonska partnerja stanovanje kupila v letu 2008 in sta to stanovanje obravnavala kot njuno skupno premoženje ter da sta nato v letu 2017 v sklopu delitve skupnega premoženja to delila na način, da je žena oziroma izvenzakonska partnerka prejela stanovanje v celoti, mož oziroma izvenzakonski partner pa je prejel ustrezen znesek v višini polovice vrednosti stanovanja. Predpostavka je, da je bila razdelitev skupnega premoženja opravljena v skladu z deležem na skupnem premoženju. Iz navedb ne izhaja, da bo imela trenutna lastnica v stanovanju prijavljeno stalno prebivališče in tam tudi dejansko bivala vsaj zadnja tri leta pred odsvojitvijo stanovanja, zato v odgovoru ne bomo upoštevali te možnosti," so nam pojasnili na finančni upravi.

"Če je torej davčni zavezanec kapital (nepremičnino) pridobil kot ena od oseb, ki imajo na njem skupno lastnino, in se tak kapital pozneje razdeli (v vašem primeru je to leto 2017), se za čas pridobitve kapitala (skladno s četrtim odstavkom 101. člena Zakona o dohodnini), ki pridobitelju (v vašem primer trenutna lastnica nepremičnine) pripade na podlagi delitve, šteje čas, ko je kapital pridobil v skupno lastnino (v vašem primeru torej leto 2008). Razdelitev kapitala, ki je bil pridobljen kot skupna lastnina, torej ne vpliva na čas pridobitve, če zavezanec ob razdelitvi prejme kapital v obsegu, ki ustreza pripadajočemu deležu na skupnem premoženju. Če so torej ti pogoji izpolnjeni tudi v vašem primeru, potem se bo za čas pridobitve ob nadaljnji odsvojitvi kapitala v letu 2024 (za celotno nepremičnino) za davčno zavezanko štelo leto 2008. Dohodnine pa se ne plača od dobička iz kapitala, doseženega pri odsvojitvi kapitala po 15 letih imetništva," pravijo na finančni upravi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.