Slovenija
18 ogledov

Partnerji združili moči

Minister Vizjak meni, da prehajamo v tisti del projekta, ki bo odvisen od sosedn Žurnal24 main
Na gradbišču HE Blanca so direktorji HSE, Dravskih elektrarn, Soških elektrarn, Termoelektrarne Brestanica in GEN energije podpisali družbeno pogodbo o ustanovitvi podjetja Hidroelektrarne na Spodnji Savi.

Ustanovitev nove družbe, ki bo skrbela za nadaljevanje in zaključek projekta gradnje HE na Savi, je lani zahteval posavski odbor za spremljanje gradnje spodnjesavske verige, ki ji predseduje Niko Galeša, vlada pa je k temu dala soglasje. Novo podjetje je nastalo iz dosedanjega projektnega koordinatorja, Skupnega podviga. Za gradnjo spodnjesavske verige hidroelektrarn od Boštanja do Mokric je bil namreč znotraj HSE ustanovljen Skupni podvig kot pogodbena relacija sodelujočih investitorjev. Takšna oblika ni primerna pravna podlaga, saj ne omogoča transparentnih knjigovodskih in računovodskih izkazov, še posebno, odkar hidroelektrarna Boštanj obratuje.

Zadovoljen tudi minister
"Z vstopom GEN energije je tudi finančni steber trdnejši in močnejši in daje garancijo, da bo projekt trajno financiran," je ob podpisu pogodbe dejal vidno zadovoljen gospodarski minister Andrej Vizjak. Poudaril je, da si pri gradnji HE na Savi želijo tesnega sodelovanja z lokalno skupnostjo. "Prehajamo pa v tisti del projekta, ki bo odvisen tudi od sosednje države," je dodal Vizjak.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.