Slovenija
7275 ogledov

Pašek Šetinc odrezala Mahniča, ta besni: Želijo me utišati!

Žan Mahnič
1/2
Saša Despot
Poslanec SDS Žan Mahnič, ki ga je preiskovalna komisije DZ glede sumov nezakonitega financiranja strank na današnji seji imenovala za pričo in tako izločila iz dela komisije, je danes v izjavi za medije dejal, da je to neskladno z ustavo. Predsednico komisije Mojco Šetinc Pašek poziva naj mu razloži, kako naj bi se znašel v konfliktu interesov.

Mahnič je prepričan, da preiskovalna komisija ne razpolaga s konkretnimi obtožbami na račun stranke SDS, zato se gre fišing, torej neciljanega iskanja obremenjujočih informacij. Komisija je po njegovih besedah najprej zahtevala transakcijske račune družb Nova24TV in Nova obzorja, nato še transakcijske račune vseh podjetij, ki so tema dvema podjetjema nakazovala finančna sredstva ali jih od njiju dobivala.

Mahnič pričakuje, da bo naslednji korak preiskovalne komisije zahtevati transakcijske račune vseh podjetij, ki so poslovala s podjetji, ki so poslovala z omenjenima družbama. "Nimajo nobenih dokazov, iščejo v temi in želijo s to preiskavo le priti do transakcijskih računov nekaterih gospodarskih družb," je dejal.

Med ustanavljanjem preiskovalne komisije v DZ je Mahnič sicer predlagal, da bi se njena pristojnost širila tudi na portal Necenzurirano in Gibanje Svoboda, vendar so mu na zadnji seji preiskovalne komisije pojasnili, da bi bilo nehigienično, če bi Šetinc Paškova preiskovala lastno stranko. Zato so SDS predlagali, da naj ustanovijo svojo preiskovalno komisijo.

Mojca Šetinc Pašek | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Če oni sprejemajo takšne sklepe, potem bi bilo zanimivo sprejeti tudi sklep, da se zahteva vse transakcijske račune Odlazkovega medijskega imperija, da se zahteva transakcijske račune Vesne Vuković," je Mahnič komentiral takšen razplet.

Na račun Šetinc Paškove je izrekel tudi očitek, da ne razume ne poslovnika ne zakona. Pozval jo je, da naj mu razloži, na kakšen način se je po 3. členu zakona o preiskovalni komisiji znašel v konfliktu interesov, saj da ne on ne njegovi ožji sorodniki niso odgovorne osebe v organu ali pravni osebi, katere dejavnost se preiskuje.

Kot pravi Mahnič, o poslovanju družbe Nova24TV ne ve ničesar, saj ima v njej le pet delnic. Šetinc Paškova je sicer med ustanavljanjem komisije SDS pozvala naj vanjo imenuje poslance, ki nimajo v lasti delnic omenjene družbe.

Mahnič meni, da se je po tistem, ko ga je neuspešno skušala izločiti po 3. členu, Šetinc Paškova odločila, da ga imenuje za pričo. Pri tem je spomnil, da je ustavno sodišče že leta 2011 DZ naložilo naj odpravi to neustavnost, po kateri ni varovalke, ki bi preprečevala sistematično naklepno oviranje dela preiskovalnih komisij z izločanjem članov komisij, ko se jih predlaga za priče. Mahnič je dejal, da je odprava te neustavnosti že dana v zakonodajni postopek, je pa priznal, da do odprave to pravilo še vedno velja.

V primeru, da bo znova imenovan kot član preiskovalne komisije, pričakuje odstop Šetinc Paškove z mesta predsednice.

Šetinc Pašek je danes na novinarski konferenci povedala, da je komisija sprejela svoj prvi dokazni sklep. Ob tem so sklenili med priče imenovati še poslanca SDS Žana Mahniča in Janeza Magyarja, ki jima je tako prenehalo članstvo v komisiji. O tem bo obvestila DZ in poslanski skupini SDS predlagala, naj preiskovalno komisijo dopolni s člani, ki niso v konfliktu interesov, kot ga določa 3. člen zakona o parlamentarni preiskovalni komisiji.

Komentarjev 23
  • Avatar Leon
    Leon 06:54 20.oktober 2022.

    PIPIJA so odrinili od korita .lKaj meni MELKIJAD ?

  • Friderik1950 06:37 20.oktober 2022.

    K Šetinčevi bi v komisijo najbolje pasal Grims, če tudi on morda nima kakih 'zastrupljenih' delnic. Sicer pa je po 'strupu' za v tako komisijo najboljši. Bi z veseljem za zabavo pogledal prenos razprave komisije v taki zasedbi na trtjem.

  • jezero 06:17 20.oktober 2022.

    A da bo tega velikega mojstra kar Pašek Šetinčeva postavila v kot? Pa tak govorec!