Slovenija
13 ogledov

V aferi Patria tudi Cerkev

Dokunenti Patria
1/3
Žurnal24 main
Afera oklepniki. Kaj vse se je znašlo v tako imenovanih štabnih dokumentih.

Matrica. Med desetimi najpomembnejšimi posamezniki oziroma ustanovami pri odločanju o nakupu oklepnikov je bila po mnenju finske Patrie tudi slovenska Cerkev. Tako kaže eden od tako imenovanih finskih štabnih dokumentov iz leta 2005. V njem so namreč navedene fizične in pravne osebe, na katere naj bi vplivali Walter Wolf, Jure Cekuta, AC-Intercar in finska ambasada.

Domnevno vplivni Wolf

V Patrii so ocenili, da je imel na primer poslovnež Walter Wolf zelo velik vpliv tako na tedanjega premierja Janeza Janšo kot na predsednika republike Janeza Drnovška, slikar Jure Cekuta pa naj bi bil po mnenju Patrie zelo vpliven v Slovenski vojski.

Cekuta naj bi imel stike tako s “premierjem Tonetom Ropom” kot s “premierjem po volitvah Janezom Janšo”.

Nevedni Finci

Navedba Ropa kot premierja v dokumentu iz leta 2005 po mnenju naših virov kaže, da so Finci slabo poznali Slovenijo, zato naj bi jim avstrijski lobist Riedl svoje povezave lahko “prikazoval kot vsemogočne in si dvigal posredniško ceno”.

Pridobili pa smo tudi dopis, ki kaže, da so finski lobisti prek enega od slovenskih vojakov že leta 2003 preverjali, ali bo vlada res prodala Sistemsko tehniko.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.