Slovenija
12 ogledov

Patria: domnevno vpleteni zanikajo

janez janÅ¡a Žurnal24 main
"Samo v najbolj totalitarnih režimih časopis vladajoče partije ekskluzivno objavi obtožnico, preden jo dobijo obtoženi," se je glede Patrie odzval Janša. Zanikata tudi Krkovič in Črnkovič.

Vrhovno državno tožilstvo je na ljubljansko okrajno sodišče vložilo obtožne predloge zoper Jožeta Zagožna, Janeza Janšo, Walterja Wolfa, Ivana Črnkoviča in Antona Krkoviča. Tožilstvo po pisanju Mladine Janši očita "poskus sprejemanja daril za nezakonito posredovanje". Janša pa na navedbe časnika odgovarja: "O nakupih finskih oklepnikov nikoli nisem niti odločal, kaj šele da bi 'poskusil sprejeti darila za nezakonito posredovanje'. Z nikomer, ki naj bi bili skupaj z mano navedeni v obtožnici, nikoli nisem ne osebno ne po telefonu govoril o oklepnikih Patria. Niti jaz niti kdorkoli drug pristojen v SDS ni nikoli zahteval kakršnihkoli nagrad ali daril v zvezi s Patrio in jih še manj prejel. Če je kdorkoli v komunikacijah o nabavi oklepnikov Patria nepooblaščeno uporabljal moje ime ali ime SDS, je to enostavno dokazljiva zloraba."

Krkovič: "Sprašujem se, ali živim v pravni državi."
Oglasila sta se tudi Tone Krkovič in Ivan Črnkovič. Oba se čudita, kako je lahko obtožnica prej prišla do medijev kot do njiju, obtožbe pa zavračata. Črnkovič, direktor Rotisa, trdi, da sporni delilnik sredstev v njegovem računalniku nima zveze s poslom s Patrio. Prav tako Črnkovič zatrjuje, da v nobenem poslu ni imel osmih milijonov evrov.

Nekdanji brigadir in tesni Janšev sodelavec Krkovič se sprašuje, ali zaradi načina, kako je obtožnica prišla v javnost, še živi v pravni državi. Prepričan je, da se je bila Mladina vedno pripravljena postaviti v vlogo orožja za doseganje ciljev politike. Kot dodaja, je bil tednik že dvakrat pravnomočno obsojen zaradi pisanja na njegov račun. Pojasnil je še, da nikoli ni tajil prisotnosti na srečanju 1. septembra 2005 v prostorih Holdinga Slovenskih elektrarn, ki "se ga je načrtno prekvalificiralo v nekakšen sestanek". A s poslom s Patrio nimam nič, zagotavlja.

Po pisanju Mladine vrhovno državno tožilstvo Zagožna obtožuje sprejemanja daril za nezakonito posredovanje, Krkoviča sprejemanja daril, Črnkoviča dajanja daril za nezakonito posredovanje, Wolfa dajanja pomoči, Janšo pa poskusa sprejemanja daril za nezakonito posredovanje.

Ključen sestanek 1. septembra 2005
Časnik namreč opisuje sestanek iz leta 2005, ko naj bi se srečali Patrijin predstavnik za Slovenijo Reijo Niittynen, njegov avstrijski svetovalec Hans Wolfgang Riedl, vodja HSE Jože Zagožen, brigadir Tone Krkovič in predstavnik Rotisa Ivan Črnkovič.

Krkovič in Črnkovič naj bi od Niitynena in Riedla zahtevala, naj si Patria za industrijskega partnerja v Sloveniji izbere Rotis, je dogajanje slovenskim in finskim kriminalistom na zaslišanju opisal Niittynen.

Dokazi v Črnkovičevem računalniku
Med glavnimi dokazi kriminalistov naj bi bil načrt, ki ga je policija našla v Črnkovičevem računalniku, kjer naj bi bilo zapisano, kako med njega, Zagožna, Krkoviča in stranko SDS razdeliti denar, ki ga bo Patria nakazovala Rotisu.

Čeprav sem bil ves mesec doma na naslovu stalnega bivališča, nisem prejel nobene obtožnice. Državna tožilka Branka Zobec Hrastar je očitno poskrbela, da jo je še pred mano prejel ter še pred sodiščem "strokovno" preizkusil režimski novinar Borut Mekina.
Janez Janša

8,1 milijona provizij v poslu naj bi razdelili med lastne stroške, petodstotni dobiček ter manjše deleže, od katerih bo enega dobila tudi stranka SDS.

Zagožen naj bi imel že pred izborom sestanek z Janšo. Hans Wolfgang Riedl naj bi namreč v zvezi s tem pisal na Finsko: "Wolf ima obljubo PM in dr. Z., da bosta podprla samo njih." Pri teh oznakah naj bi "PM" predstavljalo Janšo, "dr. Z." pa Zagožna. Po pisanju tednika obstajajo dokazi, da je Patria dejansko izplačala 30 odstotkov predvidenih podkupnin.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.