Slovenija
22 ogledov

Patria: Janša med obtoženimi

Janez Jan%C5%A1a Žurnal24 main
Patria. Stranka Janeza Janše naj bi bila nagrajena za posel z oklepniki. Neposrednih dokazov o njegovi vpletenosti v podkupovanje sicer ni, je pa več posrednih dokazov.

Podkupovanje. Predvidoma sredi septembra bo, neuradno, prvak največje opozicijske stranke Janez Janša z ljubljanskega okrajnega sodišča prejel obtožni predlog in vabilo na sojenje. Po naših informacijah na sodišču preverjajo, ali so vrhovni tožilci obtožbo zoper Janšo dovolj utemeljili, da bi poslancu lahko začeli soditi v naslednjih mesecih.

Grozi mu zapor
Janša tako uradno še ni bil obveščen, da naj bi bil kot nekdanji vodilni državnik obtožen omogočanja sprejemanja podkupnine. "Nikakršne obtožbe še nisem prejel," ponavlja Janša že dober teden, odkar se njegovo ime javno omenja kot domnevnega obtoženca v aferi Patria.

Wolf ima obljubo PM in dr. Z., da bosta podprla samo njih.
Tako naj bi posrednik Wolfgang Riedl sporočil na Finsko. PM označuje Janšo, dr. Z. pa Zagožna.

Če bo nekdanji predsednik vlade sedel na zatožno klop, mu grozi zaporna kazen do treh let. Tožilci naj bi mu namreč očitali, da naj bi stranki, ki jo vodi, omogočil pridobitev del provizije od poslov z državnim nakupom vojaških oklepnikov Patria.

Obremenil ga je delilnik
Po informacijah Mladine obstaja več dokazov, da je bil nekdanji predsednik vlade Janez Janša obveščen o dogovorih za podkupnine. Zaradi tega njemu in Jožetu Zagožnu tožilstvo očita kaznivo dejanje sprejemanja daril za nezakonito posredovanje. Zagožen naj bi denar prejel zase, Janša pa domnevno za svojo stranko SDS, je poročala oddaja 24ur.

Najbolj obremenjujoč za Janšo naj bi bil delilnik denarja, ki so ga našli pri Ivanu Crnkoviću, direktorju Rotisa, ki je bil uvoznik finskih oklepnikov 8 x 8. Neuradno naj bi bilo v njem zapisano, da bo 8,1 milijona evrov provizije od posla razdeljenih med več deležnikov, tudi za "stranko". Prav tako naj bi se tožilci oklepali neverjetnega sosledja dogodkov, ki so jih kriminalisti razkrili med preiskavo računalnikov in rokovnikov.

Tako naj bi se pred izborom Zagožen po izpiskih iz računalnikov 19. julija sestal z Janšo. Tri dni pozneje je avstrijski posrednik Hans Wolfgang Riedl pisal na Finsko: "Wolf ima obljubo PM in dr. Z., da bosta podprla samo njih," pri čemer naj bi PM označevalo Janšo, dr. Z. pa Zagožna. Čez dva meseca se  je žena uvoznika Črnkoviča zahvalila Patrii za zastopstvo in pri tem dodala, "da bodo morali to odločitev uskladiti še s predsednikom vlade, na čemer trenutno delamo".

Med dokazi so tudi bančni izpiski SDS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.