Slovenija
27 ogledov

Patria: SDS prijavila stranka SD?

sojenje Patria
1/2
Žurnal24 main
Obtoženi v zadevi Patria danes tretjič na sodišču. Tokrat se je na začetku zapletlo zaradi fotografiranja in snemanja.

Zadnje:

  • Sojenje se nadaljuje 3. oktobra. Do takrat bo odločeno o tem, ali se izločijo dokazi, kot to zahteva obramba. V primeru, da bo zahtevi obrambe po izločitvi dokazov ugojeno, bo izločena tudi sodnica. Za danes je torej obravnava končana.
  • Sodnica Barbara Klajnšek odloča o svoji izločitvi, ki jo je ponovno predlagal odvetnik Dejan Markovič. To je zahteval, ker je sodnica že seznanjena z dokazi, katerih izločitev zahtevajo in je zatorej po njegovem s tem "okužena". Pred tem je želelo izjavo podati še državno pravobranilstvo, čemur pa so zagovorniki nasprotovali, saj po njihovih trditvah to ni stranka v postopku - sodnica je zahtevao pravobranilstva zavrnila.
  • Obramba je nato v nadaljevanju zahtevala izločitev številnih dokazov. Tožilstvo je podalo mnenje, naj sodišče predloge zavrne kot neutemeljene. Markovič je sicer že prejšnjič zahteval, da se iz spisa izločijo zapisniki vseh zaslišanj in hišnih preiskav na Finskem ter dokazi, pridobljeni na njihovi podlagi, saj naj bi bila zaslišanja in hišne preiskave opravljena v nasprotju z določbami o varstvu človekovih pravic. Medtem ko je predlog za izločitev pojasnjeval Matoz, je vmes na kratko protestiral tožilec, ki je dejal, naj sojenje ne bo politično obarvano.

Pred tem:

Sodnica je sicer prvi narok preložila, ker zaradi bolezni na sodišče ni bilo obtoženega Walterja Wolfa. V ponedeljek je obramba najprej zahtevala izločitev sodnice, nato pa je odvetnik direktorja Rotisa Ivana Črnkoviča več ur utemeljeval predlog za izločitev velikega dela dokazov.

Brez fotografiranja

Pričakovanja, da bo kateri od odvetnikov tudi danes zahteval izločitev dokazov, so se uresničila. Današnje sojenje se je začelo z nekaj zamude, ker se Janša in Črnkovič nista usedla na zatožno klop – prvak SDS-a je kasneje dejal, da se nazadnje obravnava ni začela, dokler ni bilo konec snemanja, in je mislil, da bo tudi tokrat tako.

Janša je sicer pred današnjo obravnavo opozoril še, da se država s takšnimi procesi le še bolj zadolžuje. Črnkovičev zagovornik Dejan Markovič je dejal, da proti obtoženima v medijih poteka nekakšen linč, zaradi česar meni, da imata pravico zahtevati oziroma odločiti se, da jih fotografi ter snemalci ne smejo fotografirati oziroma snemati. Dovoljenje za to je bilo izdano s strani Vrhovnega sodišča.
Odvetnik Franci Matoz je dejal, da si njegov klient Janša želi transparentnega sojenja (torej zanj ne bi veljala pravica do prepovedi fotografiranja), ter da ni logično, zakaj sodnica sprejema odločitve, kot je bila nazadnje – prekinitev zaradi novinarskega poročanja iz dvorane. Sodnica je namreč ukazala odvzem mobilnih telefonov in prenosnih računalnikov vsem predstavnikom medijev.

 

Janša: Potopili so nas Socialni demokrati

Sum korupcije pri poslu s Patrio je predsedniku protikorupcijske komisije Dragu Kosu poleg Sistemske tehnike prijavila tudi "politična stranka z območja, kjer posla niso dobili", je danes še dejal Matoz. Janša dodaja, da so po njihovem vedenju to Socialni demokrati in dodaja, da če je to res, "pade v vodo stokratno zatrjevanje aktualnega predsednika vlade in Socialnih demokratov Boruta Pahorja, da oni s to afero nimajo nič".

 

Komentarjev 5
  • principiumnovum 11:20 18.september 2011.

    Gulazn eldeesarska! Že četrto leto nas farbajo s temi lažmi o patriji. Kdaj bodo novinarji nehali lagati in poročali objektivno?

  • 1111 22:02 14.september 2011.

    ...če si nedolžen, ne rabiš Matoza, pa sodnike izločat, pa tožilci niso na nivoju in sto stvari zraven...dejstvo je, da bomo mi vse to plačali, dreki pa bodi bogatejši za par deset tisoč evrov....W SLO!!...naj že enkrat to gologlavo ...prikaži več barabo zaprejo in kluč naj vržejo....celo življenje se okorišča na naš račun...fuj!

  • d 13:40 14.september 2011.

    Se popolnoma strinjam s Francom, na takšne neumne načine se branijo, da jim na obrazu piše da so krivi. V zapor z lopovi.