Slovenija
25 ogledov

Patrie: koalicijska razklanost

Cveta Zalokar Oražem iz Zaresa zastopa stališče, da je treba pogodbo prekiniti. Žurnal24 main
Sestanek. Koalicija glede patrij ostaja razklana. Strinjajo se le, da je treba doseči dogovor.

Predstavniki koalicije so se danes razšli z enakimi stališči, kot so se sešli. Ministrica za obrambo Ljubica Jelušič je dobila nalogo, da pripravi rešitev, ki jo bo vlada lahko sprejela. A na sestanek je prišla s predlogom reprograma pogodbe.

S takim stališčem se strinja tudi njen ministrski predhodnik, prvak DeSUS-a Karl Erjavec. Pravi sicer, da patrie, ki bodo dobavljene, ne potrebujejo popolne opreme, saj takšne ognjene moči ne potrebujemo. O številkah potencialnega reprograma ne more govoriti, saj pravi, da ga je treba najprej uskladiti s Finci.

Cveta Zalokar Oražem poudarja, da smo glede oklepnikov na istem, kot smo bili pred pol leta, čeprav je takratni državni sekretar na obrambnem ministrstvu Uroš Krek napovedal, da naj bi bila odločitev okrog patrij sprejeta do konca leta.

Zalokar Oražmova meni, da so za unovčitev protikorupcijske klavzule izpolnjeni pogoji s tem, ko so vloženi obtožni predlogi. V skladu s tem meni, da so torej izpolnjeni tudi pogoji za prekinitev pogodbe. Medtem pa Erjavec vztraja, da pogoji za unovčitev niso izpolnjeni, saj nimamo pravnomočne sodbe, da je do korupcije dejansko prišlo.

Pahor: s pametjo!
Premier Borut Pahor glede patrij pravi, da je "treba ukrepati hitro, vendar s pametjo". Povedal je, da so na koalicijskih sestankih že večkrat razpravljali o tem, in pri tem povedal, da sta opciji dve; ena, da se uporabi protikorupcijska klavzula, druga pa, da pride do reprogramiranja pogodbe. Glede prve Pahor dodaja, da ji strokovno mnenje ni v prid, saj bi bila lahko uporabljena le v primeru pravnomočnosti sodbe.

Pahor sicer meni, da se je oblikovalo mnenje, da se v pogovorih s pogodbeno partnerico "počaka na zaključek kazenskih postopkov".

Nič novega niti glede pokojnin
Tudi kar se tiče pokojninske zakonodaje, predstavniki koalicije niso dosegli napredka, očitno bodo vztrajali vsak pri svojem. Karl Erjavec je pri tem povedal, da imajo po njegovih informacijah sindikati že potrebne podpise za razpis referenduma.

Dodal je še, da bo njegova stranka pri svojih zahtevah vztrajala tudi, če bo državni svet sprejel veto in bo potrebnih 46 glasov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.