Slovenija
18 ogledov

Patrie na led, strah pred tožbo

O patriah bo odločalo sodišče, so včeraj soglasno sklenili na vladi.(Foto: Barba Žurnal24 main
Oklepniki. Plačati bo treba vsaj še dva.
Če ni dokaza glede korupcije, bodo tožbe
Leta pravd. Predlog za začasno odredbo mora spremljati tožba, razlaga pravnik Rajko Pirnat, ki je sicer prepričan, da bi pogodba v vsakem primeru končala na sodišču, kjer se bodo pravde vlekle vsaj deset let. 
Neodgovorno. Nekdanji obrambni minister Karl Erjavec meni, da lahko tožba za razveljavitev ali prekinitev pogodbe temelji le na protikorupcijski klavzuli iz pogodbe: “Vsi vemo, da take sodbe v tem trenutku ni, torej bi bilo neodgovorno prekiniti pogodbo.”

Pogodba. Odločanje o pogodbi s Patrio, pri kateri je slovenska vlada prek posrednika Rotis naročila 135 oklepnikov, bo prevzelo sodišče. Vlada je včeraj državnemu pravobranilstvu naložila, naj vloži predlog za izdajo začasne odredbe za ničnost pogodbe s Patrio. “Vlada je danes pravobranilstvu dala usmeritveno navodilo, naj začne postopek za izdajo regulacijske začasne odredbe. To pomeni, da se zadeva seli na sodišče in da bo to odločilo o utemeljenosti ali neutemeljenosti predloga vlade. Od te odločitve je odvisno tudi, kakšno bo nadaljnje ravnanje vlade,” je pojasnil minister za pravosodje Aleš Zalar.

Jelušičeve ni bilo
Odločitev je bila na vladi sprejeta soglasno. Na ministrstvu za obrambo (Mors) so nam pojasnili, da Ljubice Jelušič na seji ni bilo zaradi smrti v družini. Na Morsu ne odstopajo od stališča, da bi bilo glede Patrie najbolj smiselno reprogramiranje pogodbe. Ministrica meni, da bi izničenje pogodbe, če ne bo izhajalo iz protikorupcijske klavzule, lahko vodilo v odškodninske tožbe, ki bi lahko presegle vrednost pogodbe, torej 280 milijonov evrov.


Patria še molči
Finski proizvajalec oklepnikov 8x8 o odločitvi vlade včeraj uradno ni bil obveščen, zato je bilo sporočilo, ki smo ga dobili, kratko in jedrnato: “Patria ne komentira nameravanih pravnih postopkov.” Slovenija je do zdaj prevzela 28 oklepnikov in zato plačala 70 milijonov evrov, dva oklepnika pa sta izdelana in pripravljena, da ju vojska prevzame, in ju bo še treba 
plačati.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.