Slovenija
17 ogledov

Patrie: pričanje Jelušičeve

Ljubica Jelu%C5%A1i%C4%8D Žurnal24 main
Nadaljevanje sojenja Karlu Erjavcu in Albinu Gutmanu v zadevi Patria. Z nakupom osemkolesnikov naj bi povzročila za najmanj 17 milijonov evrov škode. Erjavčeva obrama zadovoljna s pričanjem Jelušičeve.

Današnja obravnava je v celoti izpolnila pričakovanja obrambe, saj sta tako obrambna ministrica Ljubica Jelušič kot načelnik Generalštaba SV Alojz Šteiner v celoti in nedvoumno potrdila, da materialna škoda pri nakupu oklepnikov Patria ni nastala, je po obravnavi na ljubljanskem okrajnem sodišču povedal odvetnik Karla Erjavca Luka Podjed.

Jelušičeva in Šteiner sta po navedbah Erjavčevega odvetnika tako potrdila tezo obrambe, da Erjavec pri nakupu oklepnikov ni delal nevestno, kar sicer nekdanjemu obrambnemu ministru Erjavcu očita tožilstvo.

Ministrica Jelušičeva glede zaslišanja ni želela dajati izjav. Je pa povedala, da v primeru, da se bo vlada odločila za prekinitev pogodbe s Patrio, ne namerava odstopiti.

Šteiner pa je povedal, da je na zaslišanju odgovoril na vsa vprašanja, na katere je znal odgovoriti. Med drugim tako ni odgovoril na vprašanje, ali je šlo pri nakupu oklepnikov za oškodovanje države.
Po besedah odvetnika je Šteiner tudi v celoti potrdil upravičenost nakupa, saj "je ocenil, da je v teh časih in v teh razmerah, ki vladajo po svetu, najpomembneje, da se naše vojake na misijah v tujini zaščiti in da je to veliko bolj pomembno kot pa oborožitev, ki jo imajo oklepniki".

 

Erjavec: podan ni bil noben obremenilen argument
Erjavec je po obravnavi izrazil zadovoljstvo, saj, kot je dejal, vse več elementov kaže, da ni ravnal nevestno in da je celoten postopek politično motiviran.

Na današnji obravnavi po njegovih besedah ni bil podan noben dodaten argument, ki bi ga obremenil. "Tudi višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar deluje zelo negotovo, sodišče pa ji zavrača dokaze, ki jih želi izvajati. To kaže na to, da nima pravih osnov za obtožni predlog," je dejal.

Povedal je, da bo v ponedeljek zaslišan še strokovnjak za orožje, v sredo pa se bo nadaljevalo še zaslišanje Jelušičeve: "Potem pa mislim, da je zadeva zrela za odločitev."

Zakonjšek: pri nakupu ni nastala materialna škoda
Da so današnje priče potrdile stališče obrambe, da pri nakupu oklepnikov ni nastala materialna škoda, je po obravnavi povedal tudi Emil Zakonjšek, odvetnik soobtoženega, nekdanjega načelnika Generalštaba Slovenske vojske (SV) Albina Gutmana. Povedal je še, da obramba ni predlagala zaslišanja nekdanjega premiera Janeza Janše in zdajšnjega premiera Boruta Pahorja.

Tožilka Zobec Hrastar je Erjavca in Gutmana obtožila nevestnega dela v službi v postopku nakupa oklepnikov Patria. Z nakupom naj bi namreč povzročila za 16,8 milijona evrov škode, zlasti z naročilom 25 neopremljenih osemkolesnih oklepnikov. Poleg tega naj bi od sprva načrtovanih 70 patrij, opremljenih s 30-milimetrskim topom, naročila le šest takšnih patrij.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.