Slovenija
155 ogledov

Kdo je plačal prevzem

Pavčkova vila v Portorožu.
1/5
Suzana Kos
NPU zaradi suma gospodarskega kriminala opravlja več preiskav. Pod lupo kriminalistov sta se tokrat znašla Zdenko Pavček in Aleksander Svetelšek. Preiskava se nanaša na menedžerski prevzem Merkurja.

Oškodovanje. Nekdanjega šefa in lastnika Viatorja & Vektorja Zdenka Pavčka so preiskovalci policijskega Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), neuradno za ves dan, pridržali. Menda je osumljen, da je Viator & Vektor pri Gorenjski banki najel posojilo in ga posredoval družbi Merfin, prek katere je Bine Kordež s kolegi prevzel Merkur. Za petmilijonsko posojilo pa je Viatorju & Vektorju jamčil kar Merkur. Pavčku zato grozi do osem let zapora.

Zasegli notesnik in telefon

Policisti so s hišnimi preiskavami iskali dokaze v Pavčkovi družinski hiši v Dragomerju pri Ljubljani, na sedežu podjetja Viator & Vektor na Rudniku in v vili sredi Portoroža.

Policisti so prenosni računalnik in telefon zasegli tudi Aleksandru Svetelšku, bivšemu šefu Engrotuša. Sam priznava, da bo policija z zaseženim preiskala tudi okoliščine poslovanja Merkurja z Engrotušem (sicer v lasti Mirka Tuša) v obdobju, ko ga je še vodil Svetelšek. Spomnimo, Svetelšek je kot predstavnik Engrotuša na dražbi kupil Kadov delež v Merkurju in ga nato prodal Kordežu. V Engrotušu so potrdili, da so se kriminalisti oglasili tudi pri njih, a izpostavili, da osumljenci niso odgovorne osebe podjetja, prav tako ni podjetje samo.

Preiskovalci naj bi sicer sumljive posle zaznali med preiskavo, ki jo že dobro leto in pol vodijo zoper Kordeža. Ko so ga aprila ovadili, so napovedali, da postopek z ovadbo še zdaleč ni končan.

Preiskovalci so v Dragomeru obiskali tudi Pavčkovega sina Petra, ki je obenem namestnik direktorja Viator&Vektorja.

5,5 mio. evrov škode

NPU preiskuje sume gospodarskih kaznivih dejanj, in sicer zlorabe položaja ali pravic, so potrdili na policiji. Hišne preiskave so izvajali na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper in Celje. S kaznivimi dejanji naj bi nastalo za 5,5 milijona evrov škode.

Kot so naknadno sporočili z Generalne policijske uprave, kriminalistično preiskavo, usmerja specializirano državno tožilstvo pri Vrhovnem državnem tožilstvu RS.

Preiskovanje poteka v smeri utemeljitve več sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, po členu, za katerega je zagrožena kazen do osmih let zapora.

Sodeluje večje število preiskovalcev

Pri izvedbi hišnih preiskav, ki so potekale od 6. ure, je sodelovalo večje število preiskovalcev NPU, pri tem so jim nudili pomoč kriminalisti celjske in ljubljanske policijske uprave. Na podlagi odredb sodišča so izvedli sedem sklopov hišnih preiskav v zasebnih prostorih in poslovnih prostorih gospodarskih družb.

"Prav tako izvajamo vse druge potrebne postopke v skladu z zakonskimi pooblastili, z namenom, da se odkrijejo in zavarujejo sledovi kaznivega dejanja in predmeti, ki so pomembni za kazenski postopek," so tekom dneva sporočili z Generalne policijske uprave.

Komentarjev 5
  • privat 07:05 30.november 2011.

    naj država končno zapre te palčke...pridržali??

  • jezero 15:05 29.november 2011.

    Neverjetno naropano bogastvo.

  • korl1967 11:51 29.november 2011.

    vsi takšni sodijo v zapor....,ampak do sedaj še noben od NJIH ne sedi tako da mislim da NPU meče stran davkoplačevalski denar......