Slovenija
55 ogledov

Pavel Rupar je kriv

Nekdanjemu tržiškemu županu pogojna zaporna kazen za neupravičeno povračilo stroškov.
Slabih 2.500 evrov
Stroški. Nekdanji tržiški župan Pavel Rupar je po vrnitvi iz pobratenega mesta Ste Marie Aux Mines leta 2003 uveljavljal 2.460 evrov stroškov. Podžupan pobratenega francoskega mesta je zatrdil, da je Ruparja seznanil s tem, da bodo stroške krili gostitelji.

Pavel Rupar je kriv zlorabe položaja v primeru povračila stroškov gostovanja v Franciji. Tako je odločilo Okrožno sodišče v Kranju, Ruparja pa obsodilo na pol leta pogojne zaporne kazni, Moral bo tudi vrniti denar z obrestmi, ter plačati sodne stroške. Sodba še ni pravnomočna, zagovornik je že napovedal pritožbo.

Zaslišali Francoze
Senat je v obrazložitvi ob zaključku sojenja ocenil, da si je nekdanji tržiški župan iz občinskega proračuna neupravičeno izplačal stroške gostovanja v Franciji, saj naj bi račun hotela poravnali gostitelji. Obramba je od vsega začetka skušala dokazati nasprotno, da je Rupar račun plačal, zato so bile na včerajšnji obravnavi preko videokonference zaslišane tri francoske priče: lastnika hotela in podžupan mesta Ste Marie Aux Mines.

Kaj so dejale priče
Zakonca sta sicer odločno zatrdila, da je bil račun plačan samo enkrat, s strani občine gostiteljice. Sta imela pa različne spomine na okoliščine, v katerih sta Ruparju predala račun, kar je vzbudilo določene sume glede verodostojnosti, zato obrambe nista prepričala. Meneč, da je sama predstavila dovolj dokazov v prid Ruparju, je zahtevala oprostilno sodbo, senat pa je vseeno bolj verjel oceni tožilke in v celoti sprejel njene predloge.

Ruparja ni bilo
Ruparja na obravnavo ni bilo. Medtem ko njegov odvetnik razloga ni poznal, je Rupar po sodbi za Žurnal24 pojasnjeval, da je bil na poti. »Čestitam sodnikom in tožilcem, ker dokazujejo, da lahko obsodijo tudi po krivem, če želijo, torej pravna država funkcionira. Zdaj so najbrž na vrsti tisti do pet tisoč evrov, tako da lahko sodbe raznim Kordežem, Dimicevi, Tovšakovi in drugim pričakujemo po letu 2144. So pa očitno država in sodišča na pravi poti,« je razplet komentiral Rupar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.