Slovenija
74 ogledov

Pavliha ostaja predsednik

(Foto: Bobo) Žurnal24 main
Marko Pavliha kljub kritikam dela centra EMUNI, ki je namenjen ustanavljanju Evro-sredozemske univerze, ostaja na čelu strokovnega odbora EMUNI.

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo je v odziv na novinarsko konferenco SD na temo političnega prilaščanja Evro-sredozemske univerze zapisalo, da pri ustanavljanju te univerze ne gre za politizacijo. Med drugim so še zapisali, da je vlada pomagala projektni skupini, v kateri je bil tudi poslanec SD Marko Pavliha, opraviti več uspešnih predstavitev projekta v tujini, kar je po mnenju vlade pripomoglo k pridobitvi podpore v mednarodni skupnosti za sedež Evro-sredozemske univerze v Sloveniji.

Poleg tega je ministrstvo poudarilo, da je vlada leta 2006 prisluhnila pobudi poslanca Pavlihe, naj Slovenija pridobi sedež Evro-sredozemske univerze, zato je na njegovo pobudo imenovala projektno skupino za pripravo strokovnih podlag za ustanovitev mednarodne sredozemske univerze s sedežem v Sloveniji. Poudarilo je tudi, da vlada nikoli ni zanikala, da je pobudo za ustanovitev univerze s sedežem v Sloveniji dal poslanec Pavliha, in da ga vedno vključuje v vse dejavnosti, povezane z ustanavljanjem univerze.

Ob tem so dodali, da projektna skupina, katere član je bil tudi Pavliha, ni vladi nikoli predlagala, da bi Center EMUNI prišel pod okrilje Univerze na Primorskem.

Pavliha o univerzi
Poslanec SD Marko pavliha, pobudnik ustanovitve Evro-sredozemske univerze in predsednik strokovnega sveta EMUNI si je sicer premislil glede odstopa iz strokovnega sveta EMUNI. Kritiziral je namreč vodenje centra EMUNI, ki ga vodi Nada Trunk Širca, ki naj bi nasprotovala preoblikovanju Univerze na Primorskem v Evro-sredozemsko univerzo, ter pretirano povezanost centra s koprsko fakulteto za menedžment, ki jo prav tako vodi Trunk Širčeva. Premajhno pozornost se po njegovem mnenju namenja tudi mednarodnim povezavam in sodelovanjem z drugimi univerzami.
Vse to naj bi kazalo na spolitiziranost vsega skupaj, kar po njegovem mnenju potrjujeta tudi samo vedenje Trunk Širčeve in podatek, da naj bi zunanje ministrstvo že več kot eno leto odlašalo z uveljavljanjem osnutka mednarodne pogodbe, ki bi ustanovitev takšne univerze tudi pravno omogočila.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.