Slovenija
106 ogledov

Pavziranje ali absolvent, oboje nič več

Sklad. Šos in Dos sta poslance pozvala, naj za dijake iz ogroženih družin prispevajo del svoje plače.

Varčevanje. Z uveljavitvijo zakona o uravnoteženju javnih financ se bo spremenil čas trajanja statusa študenta, ki bo odslej trajal največ toliko kot študijski program in eno dodatno leto. To pomeni, da po novem ne bo več možno eno leto pavzirati ali pa se prepisati, nato pa imeti status študenta še v času absolventskega staža. Poleg tega Zoisovi štipendisti iz socialno šibkejših družin ne bodo več prejemali dodatka k štipendiji, zmanjšano pa bo tudi državno financiranje Študentske organizacije Slovenije (Šos).

“Z vlado smo dosegli dogovor, da se za obe stopnji bolonjskega študija ne uvedejo šolnine za redne študente, nespremenjena pa ostaja tudi subvencija za študente, ki bivajo pri zasebnikih,” je pogajalske dosežke izpostavil predsednik Šosa Mitja Urbanc.

Predsednik Dijaške organizacije Slovenije (DOS) Mitja Lešnik pa je opozoril na vse slabši materialni položaj dijakov in njihovih staršev. Dos in Šos sta zato ustanovila sklad za dijake iz socialno šibkejših družin in poslance pozvala, naj vanj prispevajo odstotek svoje plače.

Komentarjev 2
  • Roadracer 10:27 06.junij 2012.

    Pavziranje je eno (nimaš statusa študenta), ponavljanje je drugo (obdržiš status).

  • Ales Aleandro Zibert 09:40 06.junij 2012.

    Ni namesto besede "pavzirati" beseda "ponavljati"?