Slovenija
62 ogledov

Pazite na ledene sveče

Fizične osebe lahko, če ne odstranijo ledenih sveč in snega, doleti globa v viši Žurnal24 main
Zaradi temperatur, ki so čez dan presegle nič stopinj Celzija, se je povsod po državi začel tajati sneg. To pa pomeni večjo možnost za nastanek poledice in ledenih sveč.

Kot je pojasnil dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje Jure Cedilnik, zaradi nizkih temperatur ponoči obstaja nevarnost poledice. Prav tako so lahko nevarni tudi sneg in ledene sveče, ki zaradi odjuge odpadajo s streh.

Temperature bodo v primerjavi s preteklimi dnevi nekoliko višje tudi v četrtek in petek, ponoči pa se lahko tam, kjer ne bo oblačnosti, ozračje toliko ohladi, da bo staljen sneg zamrznil, pravi Cedilnik.

Malo se bo otoplilo
Po njegovih napovedih se bo v prihodnjih dneh malo otoplilo, a snega je skoraj povsod po državi toliko, da se ves ne bo stajal. Prave odjuge namreč še ne bo, saj nas v soboto verjetno spet čaka manjša pošiljka snega, je dejal prognostik.

Temperature sicer po njegovih napovedih ne bodo tako nizke, kot so bile v preteklih dneh, a bodo še vedno zimske. Čeprav bo občasno čez dan tudi nad nič stopinj Celzija, se nam spomladansko vreme še ne obeta, napoveduje Cedilnik.

 

Vse o vremenu na portalu www.vreme.net.
Pozor, sveče padajo!
Za pešce nevarnost ob otoplitvi predstavljajo tudi sneg in ledene sveče, ki odpadajo s streh.

 

Na vprašanje, kako se z omenjeno nevarnostjo soočajo v ljubljanski in mariborski občini, so nam v Ljubljani odgovorili, da mora po določbah stvarnopravnega zakonika lastnik nepremičnine skrbeti za svojo lastnino tako, da z njo ne ogroža in ovira druge lastnine, v tem primeru občinskega pločnika in uporabnikov teh pločnikov.

Ob poškodbah lahko poškodovanec do lastnika stavbe, s katere so padle sveče, vloži odškodninsko tožbo.

Do 1255 evrov kazni
V mariborski občini pa problematiko obravnava odlok o občinskih cestah, po katerem je lastnik stavbe dolžan odstranjevati sneg in ledene sveče s cestne oziroma ulične strani stavbe ter namestiti snegolove na strehah, s katerih se lahko vsuje plaz snega na javne površine.

Globa za kršitev znaša za pravno osebo 1255 evrov, za odgovorno in fizično osebo pa 125 evrov, še pojasnjujejo na mariborski občini.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.