Slovenija
40 ogledov

Pazite se lažnih gasilcev

Firefighter Combat Challenge Tine Kušar
Iz Prostovoljnega gasilskega društva Ljubljana Trnovo so sporočili, da so v preteklih dneh prejeli več telefonskih klicev zgroženih in ogoljufanih občanov.

Ti so poročali, da so pri njih mladeniči zbirali prostovoljne prispevke za gasilce, a ta sredstva niso bila zbrana za namene prostovoljnih gasilskih društev.

Osebe so se pojavile v več koncih Ljubljane, praviloma v blokovskih naseljih, oblečene pa so v civilna oblačila. Praviloma gre za mladostnike z natisnjenimi dokazili, ki naj bi dokazovala namen zbiranja prostovoljnih prispevkov. Na dokazilih je znak gasilske organizacije, prevzet na svetovnem spletu, in naziv organizacije.

V več primerih so nepridipravi uporabili ime Gasilskega društva Ljubljana, ki pa ne obstaja oz. ne obstaja v registru društev, opozarjajo v Prostovoljnem gasilskem društvu Ljubljana Trnovo. Ob tem so navedli, da se osebe ne legitimirajo in ob prevzemu prostovoljnih prispevkov ne izdajo potrdila o prejemu.

Prostovoljni gasilci tako pozivajo občane, naj preverijo, komu zaupajo darovana sredstva in zlorabo prijavijo na policijo.

Naj vam pokažejo gasilsko legitimacijo

Sicer pa v trnovskem prostovoljnem gasilskem društvu pojasnjujejo, da praviloma za ljubljansko območje (podobno je sicer po celotni Sloveniji) velja, da prostovoljni gasilci in gasilke prostovoljne prispevke zbirajo v delovnih gasilskih oblačilih ali gasilski uniformi. Le na podeželju to ni običajna praksa, ker se vsi med seboj poznajo.

S seboj prostovoljni gasilci nosijo tudi gasilsko legitimacijo, ki je opremljena s sliko, na željo darovalca ali uradne osebe pa se legitimirajo. Prav tako imajo praviloma s sabo kopijo dovoljenja, ki ga izda pristojni organ za vsako zbiranje posebej.

Prostovoljni gasilci, ki zbirajo finančne prispevke, praviloma tudi izdajo potrdilo o vplačilu, ki je opremljeno z žigom, zaporedno št. potrdila in darovanim zneskom ter podatki darovalca. Društva pa zbirajo finančne prispevke na območju, za katerega so registrirana in ustanovljena za delovanje, ki pa je razvidno tudi iz imena društva. Vedno in povsod ter vsakomur pa podarijo tradicionalni gasilski koledar za prihajajoče leto in voščijo ob prihajajočih praznikih, opozarjajo v prostovoljnem gasilskem društvu Ljubljana Trnovo.

Komentarjev 2
  • feferon 13:35 21.december 2012.

    Imeti mora uniformo in na njej svoje ime in priimek. Vedno prideta dva. Če jim ne zaupate,naj pokažejo osebno....

  • vicvic 20:08 20.december 2012.

    Gasilcev pri nas v mostah še ni bilo, je bil pa dimnikar pred 10 dnevi.Pa verjetno smo tudi nasedli.