Slovenija
3 ogledov

Pazite se poledice!

Brane Küzmič (Foto: Mediaspeed) Žurnal24 main
V noči na torek in zjutraj je predvsem v neprevetrenih kotlinah velika nevarnost poledice, zato previdno na cesti in pločnikih.

Sneženje ovira že promet na cestah Gorenjske in severne Primorske. Na cestah so posipne in plužne skupine. Voznikom na Prometno-informacijskem centru priporočajo previdno vožnjo in upoštevanje varnostne razdalje.

Zaradi snega na cestišču so obvezne verige na:
- avstrijski strani ceste čez prelaz Jezersko za tovorna vozila,
- cesti čez prelaz Predel,
- avstrijski strani ceste čez prelaz Korensko Sedlo,
- cesti Žaga–Učja,
- cesti na Pokljuko.

Na cestah Col–Črni vrh–Godovič in Idrija–Godovič je zaradi snega na cestišču prepovedan promet za priklopnike in polpriklopnike.

Cesta čez prelaz Vršič je zaprta za ves promet.

Ostanite doma
Za nasvet o varni vožnji v poledenelih razmerah smo prosili inštruktorja varne vožnje Braneta Küzmiča: "Če je le mogoče, se nocoj ne odpravite na pot.'' Sicer pa svetuje maksimalno hitrost 10 kilometrov na uro.

"Zavedati se moramo, da je oprijemljivost na poledici za sto odstotkov slabša kot na snegu, pa že na snegu so težave," opozarja inštruktor varne vožnje Brane Küzmič. Tudi zimske pnevmatike ne pomagajo. "Zimske pnevmatike so narejene za sneg, ne za led. Na ledu je vseeno, kaj imamo, razen če bi imeli pnevmatike z žeblji."

Počasi in počasneje
Če morate nocoj res nujno na pot z avtomobilom, je edina rešitev počasna vožnja. "Vendar ne zmanjšati z 80 kilometrov na uro na 60, ampak na pet, deset na uro," svetuje inštruktor varne vožnje. Kot pravi, bi v veliko primerih prišli na cilj prej peš kot z avtom.

Najhuje bo na viaduktih, podvozih in mostovih. Tukaj lahko tudi v prihodnjih dneh pričakujemo poledico, čeprav se bodo temperature povzpele nekoliko nad ničlo.

 

Aktualno vremensko napoved in opozorila lahko spremljate tudi na našem portalu vreme.net.

 

In kaj naj naredimo, če nas kljub vsemu začne zanašati? "Ko začne zanašati, dela fizika, vseeno, kdo je za volanom; jaz, vi ali Schumacher," pravi naš sogovornik. Ko začne zanašati, je prepozno, takrat lahko upamo le na najboljši možni izid. Razni nasveti, naj spustimo sklopke in počakamo, da se avto sam ustavi, so prazne marnje. "Počasna, ampak res počasna vožnja je edini način," opozarja Küzmič.

 

Tudi dejstvo, da že nekaj dni vozimo po snegu, nas ne naredi izkušene voznike v snežnih razmerah. Sneg je eno, led je drugo. Poleg tega Slovenci "devet mesecev vozimo po suhem, dva meseca po mokrem in en mesec po snegu. Ledu pa nismo vajeni", še dodaja Küzmič.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.