Slovenija
27 ogledov

Pazljivo, čaka nas prva poledica

Pomembno je, da imajo pnevmatike najmanj tri milimetre profila Žurnal24 main
Jutri ponekod lahko poledica. Padavine mogoče tudi v noči na četrtek. Vozniki previdno.

Jutri zjutraj nas lahko v določenih delih Slovenije pričaka poledica. "To ne bo zimska poledica ali žled. V višinah bo namreč jutri toplo, zato se lahko zgodi, da bo rahel dež, oziroma rosenje, zaradi inverzije pomrznil," nam je povedal Andrej Pečenko z Agencije Republike Slovenije za okolje (Arso).

Rahel dež in poledica se bosta pojavila predvsem v južnem delu Slovenije. "Rahel dež naj bi se za zdaj pojavil le v južnem delu države. Lahko se zgodi, da kakšna kaplja pride tudi do Ljubljane. Največja nevarnost poledice bo v Beli krajini, na Kočevskem in  delu Dolenjske, mogoče na delu Notranjske. Nekaj dežnih kapelj lahko pade tudi v noči na četrtek," še pravi Pečenko.

Pazljivo na cesti

Ob napovedi poledice morajo biti vozniki še desetkrat bolj previdni, kot če je na cesti sneg. Močno se namreč zmanjša tudi zavorna pot, in sicer tam, kjer bi se na suhi cesti ustavili v desetih metrih, na poledeneli cesti potrebujemo sto metrov. Led namreč nima nobene oprijemljivosti in v primeru, da začne vozilo zanašati, je lahko že prepozno.

Obvezne zimske pnevmatike

15. novembra so po zakonu obvezne zimske pnevmatike z najmanj tremi milimetri dezena ali letne pnevmatike s tremi milimetri in snežnimi verigami ustrezne velikosti v prtljažniku. Zimska sezona traja vse do 15. marca.

Če za to še niste poskrbeli, vas lahko policisti kaznujejo z globo v višini 120 evrov. V primeru, da boste ovirali promet, pa vas lahko oglobijo s 500 evrov kazni. Globa je večja za pravno osebo ali samostojnega podjetnika, in sicer najmanj 1.200 evrov oziroma najmanj 5.000 evrov, če je zaradi tega oviran promet.

Komentarjev 1
  • JohnSmith30699 15:32 22.november 2011.

    upam, da megla v žabariji čim prej zgine, da bodo žabarji nehali onesnaževati ostalo normalno slovenijo v iskanju sonca, naj kar v svoji kotlini gnijejo!