Slovenija
44 ogledov

Pazljivo na Rožniku

kresovanje Rožnik Anže Petkovšek
Kresovanje. Na največjem v Ljubljani govornik župan, "če je tajkun ali socialist".

Pred letošnjim praznikom dela bodo v sredo po Sloveniji goreli števili kresovi. Tradicionalno največje kresovanje organizira Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) na ljubljanskem Rožniku. Ob tem pa organizatorji svarijo, da vse posledice žleda na Rožniku še niso odpravljene, zato se je na vrh varno odpraviti le po štirih očiščenih poteh. "Vse, kar je v zasebni lasti in ni očiščeno, bomo morali ograditi, zato bo prizorišče nekoliko manjše," pojasnjuje organizatorica Karmen Leban, vse udeležence pa prosijo, naj hodijo le po očiščenih poteh.

Govornik bo vedno župan

Na kresovanju v sredo bo zbrane nagovoril Goran Lukič, izvršni sekretar ZSSS, nastopali pa bodo Čuki, Oko, Lynch in White Stain. Na praznik dela bo osrednji govornik ljubljanski župan Zoran Janković. Ob tem Lebanova pravi, da je prvomajski govor župana pač tradicija, ki ji sledijo: "1. maja ima govor župan Ljubljane ne glede na to, kaj si kdorkoli misli o njem. Ni pomembno, ali je to tajkun ali socialist. Po vojni so nekateri župani hoteli praznovati z belimi nageljni, mi na to ne moremo vplivati."

Poskušali bodo omejiti cene

Eden izmed obiskovalcev tradicionalne prireditve na Rožniku je potarnal, da so cene hrane in pijače vsako leto previsoke. "Na eni strani sindikalisti govorijo o sociali in težkem finančnem stanju delavcev, na drugi strani pa so cene na prizorišču hotelske."

Na ZSSS odgovarjajo, da si želijo čim ugodnejših cen hrane in pijače, vendar kaj dosti na to ne morejo vplivati, bodo pa gostinca prosili za zmerne cene vsaj določene hrane in brezalkoholne pijače. Delavcem in upokojencem predlagajo nakup bonov za tradicionalne malice s kranjsko klobaso, ki jih bodo pred tem prodajali za en evro.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.