Slovenija
231 ogledov

Pazljivo pri nakupu rib v ledenem oklepu

Riba v Mercatorju Bralka
"Precej dober nateg, težko, da me še vidijo," je zapisal našel bralec ob fotografiji odmrznjene orade.

"Precej dober nateg, težko, da me še vidijo," je zapisal naš bralec ob fotografiji orade, iz katere mu je, kot navaja, ob odmrzovanju padel velik kos ledu. Predpakirano ribo v ledenem oklepu je kupil v Hipermarketu Šiška. Pravi, da sta dve zamrznjeni ribi na vagi v trgovini tehtali 1012 gramov, odtajani pa skupaj le še 740 gramov, saj je  "po odtajanju (sicer tudi z ledom oklepljene) ribe iz nje padel kar velik kos ledu." Bralec meni, da je bil oškodovan, saj je več kot tretjina teže, ki jo je seveda plačal, odplavala v kuhinjski odtok.

ZPS: Kupec mora vedeti kaj kupuje

"Dodatnega kosa ledu ne bi smelo biti," so nam pojasnili na Zvezi potrošnikov Slovenije ( ZPS) in ob tem dodali, da mora prodajalec tako na embalaži kot na prodajnem mestu navesti, da je riba v ledenem oklepu in kaj to pomeni za kupca: "Če torej na prodajnem mestu potrošniku ni razumljivo ali označeno ali povedano, da kupuje ribo v oklepu ledu in kako se to odraža v ceni (neto ali bruto), potem je potrošnik zaveden,"  nam je pojasnila  Marjana Peterman iz ZPS.

Nepravilno označena orada | Avtor: zurnal zurnal

Kako je z orado v oklepu  in s podatki o tem, smo se prepričali še sami. Ker jih sprva nismo našli, smo se obrnili na prodajalko. Ta nam je sicer sicer pokazala na kartonu napisane podatke, ki pa jih je pred tem potegnila izpod plastične škatle z oradami v zamrzovalniku, kar pomeni, da se kupec o tem, kaj pomeni riba v oklepu, ni mogel primerno seznaniti, z deklaracije ( fotografija zgoraj) pa to ni bilo razvidno. Enako je bilo z drugimi zamrznjenimi izdelki.

Mercator: Nikogar ne zavajamo 

Seveda smo se po odgovore obrnili tudi Mercator, kjer pa nam na vprašanje o konkretnem izdelku (celi, zamrznjenji oradi iz katere je padel led) in očitno oškodovanem in zavedenem kupcu, niso odgovorili. So pa omenjeni izdelek, celo orado, med tem očitno umaknili iz prodaje, v kar smo se ravno tako prepričali sami.

Riba Mercator | Avtor: Mercator Mercator

V odgovor so nam tako poslali fotografijo podatkov povsem drugega izdelka ( file orade), ki je po njihovem in očitno "po novem" sedaj primerno označen:

Riba Mercator | Avtor: Mercator Mercator

 "Take ribe imajo drugačne kode in ceno kot ribe v ribarnici, ki jih prodajamo postrežene. Na deklaraciji pri hladilniku je za vsako vrsto rib navedeno, koliko je ledena, saj so odstotki kala ob odmrznitvi različni (pri ribi iz ribarnice okoli 5%, pri ribi z ledenim oklepom pa 25% in tudi več). Za zamrznjeno orado iz rinfuze je na deklaraciji naveden odstotek ledene glazure 25%. Prilagamo fotografijo iz oddelka z zamrznjenimi ribami v rinfuzi, deklaracije so na vidnem mestu," so sporočili in dodali le, da ne gre za zavajanje kupca.

Opozorilo bralca je torej zaleglo, kupcem pa v poduk, da na videz veliko bolj poceni zamrznjena riba nikakor ni tako poceni, saj ledena zaščita tvori kar tretjino izdelka. 

vanda.levstik@zurnal24.si

 

Komentarjev 22
  • Skippy 02:48 26.december 2016.

    Če ne bi naš šolski sistem proizvajal samo še ljudi, ki ne vedo, da ima led določeno težo ali da bi vsaj imelo ustrezni zdravi razum, potem takih "novic" sploh ne bi rabli.

  • erikkk 23:03 25.december 2016.

    Trgovine goljufajo pri vsem kar se da ... zelo bodite pozorni ... prijavite jih inšpekciji ... v trgovine nostite telefone in slikajte dokaze

  • ode 19:01 25.december 2016.

    Sicer je naslov senzacionalističen, namigujoč, da je s temi ribami nekaj narobe, da so neužitne, celo strupene. Omenjeni kupec se je za njih odločil edino zaradi nizke cene. Ni pa jasno, ali Mercator te ribe sam zmrzuje na ta način, ...prikaži več ali jih takšne dobavlja zunanji dobavitelj.