Slovenija
50 ogledov

Pazljivo! V SMS-klub se lahko včlanite, ne da bi vedeli

Za posamezno dohodno sporočilo v omenjenem SMS klubu so potrošniki odšteli 2,49 Žurnal24 main
Če odgovorite na oglasno SMS-sporočilo, se lahko nevede včlanite v klub oziroma naročite plačljive vsebine.

Agencija za pošto in elektronske komunikacije RS (Apek) uporabnike mobilnih telefonov opozarja na nov način prijave v SMS-klube. Ta poteka tako, da ponudnik na telefonsko številko pošlje SMS-sporočilo, prejemnik pa se že z odgovorom nanj (nevede) včlani v SMS-klub oz. naroči plačljive vsebine.

Ker je članstvo v SMS-klubih povezano z večjimi računi za mobilno telefonijo, Apek uporabnike opozarja na previdnost, saj se v takšne klube lahko včlanijo, ne da bi se tega zavedali.

Lahko pričakujete višje račune

SMS-klubi so oblika neposrednega trženja, ki poteka prek plačljivih SMS-sporočil. Tega pa se uporabniki lahko sploh ne zavedajo, saj oglaševalci podatke o plačljivosti sporočil pogosto zapišejo zgolj v drobni tisk oz. na drug spletni naslov. Več o SMS-klubih je mogoče prebrati na povezavi: http://www.apek.si/opozorilo-sms-klubi.

Če se nočete včlaniti, ne odgovarjajte

Tistim, ki se v SMS-klub ne želijo včlaniti, v agenciji svetujejo, naj ne odgovarjajo na sporočila, ki jih prejmejo z neznanih številk. Prav tako naj ne odgovarjajo na sporočila, katerih vsebina jim ni jasna. Neželenim vsebinam pa se lahko izognejo tudi tako, da pri svojem ponudniku telefonskih storitev podajo vlogo za zaporo klicev na številke, ki so namenjene komercialni rabi.

Komentarjev 1
  • loki 13:59 25.april 2013.

    te SMS klube bi bilo treba prepovedat. Z zavajanjem te včlanijo v svoj klub, kar se mene tiče je to kraja denarja. Imam slabo izkušnjo, včlanitev je bila narejena podobno kot opisuje članek, potem pa mi niso poslali nobenega SMS-a ...prikaži več več, računali so mi jih pa 8 na mesec. Moj operater je trdil da so bila sporočila prejeta in ni bilo mogoče dokazati da temu ni tako. Denar so mi sicer povrnili ampak je bilo potrebno kar precej pregovarjanja. Se mi zdi pa odvratno, da v časih, ko se mnogo ljudi trudi preživeti, iščejo take načine da ljudem kradejo denar in si s tem polnijo svoje žepe. Mislim, da bi se tukaj dalo narediti še kaj več, kot to da se zgolj opozori potrošnike, ki v tem primeru niso zaščiteni. Predvsem mobilni operaterji bi lahko naredili več, da preprečijo take primere, v mojem primeru so tako kot SMS klubi, verjetno zavohali denar