Slovenija
18 ogledov

Pazniki so izgoreli, avtomobili so stari tudi 16 let

Zapor Boštjan Tacol
Pazniki so zaradi preobilice dela in nevzdržnih razmer napovedali belo stavko.

"Že lani smo opravili približno 80 tisoč nadur, za kar bi lahko za poln delovni čas zaposlili od 50 do 60 pravosodnih policistov," na preobremenjenost paznikov opozarja predsednik Sindikata Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS) Frančišek Verk.

Razmere v slovenskih zaporih so po njegovih besedah kritične, obstoječe stanje lahko kaj kmalu postane neobvladljivo. Sprašuje se, kdo bo odgovoren, če pride do morebitnih nemirov, če bodo morali nekoga "z nogami naprej nesti iz zapora". Na včerajšnji seji Konference sindikata UIKS so se odločili, da se bodo 23. januarja z belo stavko pridružili stavki javnega sektorja.

Lahko se zgodi ulica

"V Dobu že zdaj primanjkuje več kot deset odstotkov ljudi, ZUJF (zakon za uravnoteženje javnih financ op. p.) pa napoveduje še petodstotno znižanje," je ogorčen Mitja Jeras, predsednik Osnovne organizacije sindikata Zavoda za prestajanje kazni zapora Dob. "Tako pride do izgorevanja ljudi. Če se bo tak trend nadaljeval, se nam lahko v zaporu zgodi ulica," pravi. Tudi tehnična sredstva, oprema in vozni park so po njegovih besedah iztrošeni, na Dobu so vozila stara tudi 16 let. "Zaposleni tudi po pet let niso dobili nove uniforme," dodaja Verk.

Na seji so se z državnim sekretarjem na pravosodnem ministrstvu Helmutom Hartmanom dogovorili za ustanovitev delovne skupine, ki bo obravnavala aktualno problematiko v slovenskih zaporih.

Komentarjev 1
  • dragec 09:23 10.januar 2013.

    Pazniki, vladi zagrozite, da boste izpustili zapornike in evo denarja!!!!