Slovenija
2710 ogledov

PCT pogoj bi podprli le v tem primeru

Maske Anže Petkovšek Nošenje zaščitnih mask
Večinska podpora uveljavitvi pogoja PCT le za zaposlene v zdravstvu je pokazala raziskava Valicona. Upadlo je zanimanje za cepljenje, povečal se je pesimizem med ljudmi.

Idejo uvajanja pogoja PCT za vstop v javne prostore "bolj podpira" 48 odstotkov vprašanih, 52 odstotkov pa mu nasprotuje. Skoraj dve tretjini vprašanih podpirata uveljavitev tega pravila za zaposlene v zdravstvu, več kot polovica jih podpira tudi uveljavitev pravila PCT v policiji in javni upravi, kažejo rezultati raziskave družbe Valicon.

Več kot 50-odstotno podporo uvajanju pravila PCT javnost izraža še za zaposlene v turističnih namestitvah, šolstvu, osebnih storitvah, gostinstvu in vrtcih. Rahlo večje je nasprotovanje uvajanju pravila PCT za zaposlene v kulturnih ustanovah, v trgovinah in trgovskih centrih ter za zaposlene v industriji in podjetjih nasploh, kaže Valiconova raziskava #Novanormalnost.

Bistveno večje je nasprotovanje uveljavljanju pogoja PCT, ko gre za obiskovalce različnih javnih prostorov. Le v treh primerih je podpora višja od nasprotovanja, in sicer pri obiskovalcih zdravstvenih domov in lekarn, javnih prireditev v notranjih prostorih ter hotelov in drugih turističnih namestitev. Za obiskovalce vseh ostalih naštetih javnih prostorov je v javnosti nasprotovanje uveljavitvi pogoja PCT statistično značilno višje od podpore, najbolj za otroke v vrtcih in učence osnovnih šol, najmanj za obiskovalce gostinskih lokalov in študente.

Cepljenje | Avtor: Epa Epa

Zanimanje za cepljenje spet padlo

Zadnja meritev raziskave #Novanormalnost je pokazala tudi, da je namera cepljenja v primerjavi z zadnjo meritvijo spet občutno nižja. V prvem avgustovskem vikendu so zabeležili 62-odstotno namero (gre za seštevek že vsaj enkrat cepljenih in tistih, ki pravijo, da se bodo zagotovo ali verjetno cepili), kar je za šest odstotnih točk manj kot konec julija. Kot izpostavljajo pri Valiconu, smo se s tem vrnili na stanje iz začetka poletja.

Dobra polovica anketirancev je odgovorila, da so že cepljeni, odstotek teh, ki bi se zagotovo cepili, pa je od prejšnje meritve padel s sedem na štiri odstotke. Malenkost nižji je tudi delež teh, ki bi se verjetno cepili (tokrat je takih šest odstotkov vprašanih, konec julija sedem odstotkov).

Malenkost več je takih, ki so odgovorili, da se ne bodo cepili (15 odstotkov, konec julija 14 odstotkov). Delež tistih, ki odgovarjajo, da se zagotovo ne bi cepili, je narasel za štiri odstotne točke na 23 odstotkov. Skladno s tem sta po nekajmesečni rasti občutno nižji tudi minimalna in maksimalna dosegljiva stopnja precepljenosti v populaciji od 18 do 75 let. Prva je v primerjavi z dvema tednoma nazaj padla z 72 na 68 odstotkov, druga pa z 81 na 77 odstotkov, ugotavlja Valicon.

glavobol | Avtor: Profimedia Profimedia

Pesimistično gledamo v prihodnost

Tokratna Valiconova meritev kaže, da je trenutno doživljanje epidemije spet precej negativno, pesimističen je tudi pogled v prihodnost, a občutno manj je tudi interesa za spremljanje dogodkov, povezanih z epidemijo. Pri Valiconu ugotavljajo, da so ljudje epidemije že precej naveličani, kljub temu da ima ta še vedno precej negativen vpliv na doživljanje vsakdanjega življenja.

Raziskavo #Novanormalnost so pri Valiconu opravili med 6. in 8. avgustom na vzorcu 519 vprašanih.

dezurni@styria-media.si

 
Komentarjev 7
  • mihatirs 06:33 19.avgust 2021.

    nobeno cepivo ne pomaga, prekužit se vsi in to je to..zadnja raziskava (bral ravno včeraj) je pokazala veliko več novih težjih primerov med cepljenimi, tako da ni čudno da se noben ne želi več cepit, razen vseh tistih cepcov, ki ...prikaži veči si bodo to vase dajal dokler si ga bo vlada mencala...SREČNO OVCE...in pa smiljo se mi tisti, ki so bili v to "prisiljeni" preko službe...

  • Tupamaros 11:34 18.avgust 2021.

    Vsak naj bo odgovoren do sebe in še bolj do drugih. Med človekove pravice ne sodi omogočanje širjenja epidemije.