Slovenija
9 ogledov

Peč v Lafargeu stoji

Tako so Zasavci pred Cementarno Lafarge prižigali svečke "ob pogrebu pravne drža Žurnal24 main
Eko krog pri Žarniću. Macerl: "Najlepša novica, ki sem jo danes izvedel, je, da proizvodnja v Lafargeu stoji."

"Najlepša stvar, ki sem jo danes slišal, je, da je Lafarge ustavil peč za dva meseca in bomo lahko dva meseca normalno dihali," je po današnjem sestanku z okoljskim ministrom Rokom Žarnićem povedal predsednik Eko kroga Uroš Macerl. Ustavitev proizvodnje po njegovih besedah ni povezana z današnjim sestankom.

Z ministrom so se dogovorili za obnovitev delovne skupine za izboljšanje zunanjega zraka v Zasavju, pri čemer je ministrstvo za okolje zamenjalo dva člana. Način delovanja skupine je po besedah Macerla še v zraku. "Bojim se, da se bo sestankovalo brez ukrepov," je dejal. "Če se ustanovi taka skupina, naj ima tudi neke pristojnosti."

Zahtevajo revidiranje postopka
Združenje zahteva revidiranje postopka pridobitve okoljskega dovoljenja za sežig odpadkov v Lafargeu. Za zdaj po besedah ministra dovoljenje velja, dokler upravno sodišče – postopek je v teku – ne bo presodilo glede zakonitosti njegove izdaje. "Do takrat kaj več ne moremo povedati," je po navedbah STA dejal Žarnič. V Eko krogu upajo, da bo sodišče ugotovilo, da je dovoljenje strokovno pomanjkljivo in zahtevalo ponovno presojo.

Vlada se bo sicer predvidoma že jutri seznanila s poročilom o izdaji dovoljenja. Spomnimo: ministrstvo se je lotilo vnovične preučitve okoljskega dovoljenja za Cementarno Lafarge, po tem, ko so 10. septembra predstavniki občine Zagorje, društva Eko krog in Civilne iniciative Trbovlje pripravili protestno akcijo Štafeta norosti. Macerl nanj preveč ne stavi, saj so ga, kot pravi, pripravili isti ljudje, ki so izdali dovoljenje.

Združenih se bojijo
Na današnji sestanek so bili povabljeni le predstavniki Eko kroga. "Preseneča in žalosti nas, da sta bili iz te zgodbe, vsaj do včeraj, izpuščeni občina Zagorje in Civilna iniciativa Trbovlje. Ne vem, ali se nas bojijo združenih, smo združeni premočni?" se sprašuje Macerl.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.