Slovenija
8 ogledov

Peče ne želi sodelovati v farsi

pece_sns_060108_bobo Žurnal24 main
Sašo Peče (Lipa) v farsi ne želi več sodelovati. S svojim odstopom z mesta podpredsednika parlamenta je po lastnih besedah "stopil v bran parlamentarni demokraciji".

S posegom v vodenje je po Pečetovih besedah France Cukjati močno posegel v avtonomijo predsedujočega, kršil poslovnik in mu vzel vso kredibilnost, je poslanec Lipe spomnil na četrtkovo dogajanje. Na vprašanje, zakaj odstopa šele tik pred volitvami, je odgovoril, da v takšni farsi ne želi več sodelovati.

Vodstvo DZ po njegovem mnenju poskuša ustreči željam in ukazom vlade. Po njegovih besedah izvršilna veja oblasti že tri leta posega v zakonodajno, čeprav ustava narekuje ločenost treh vej oblasti. Pečeta je razočaralo tudi dogajanje na današnji seji kolegija predsednika DZ. Cukjati ni dopustil razprave o teh vprašanjih, kar nakazuje, da se vodenje DZ v prihodnje ne bo spremenilo, parlament pa bo ostal izključno vladni servis, meni Peče.

 

PREBERITE ŠE:

Več o razlogih za odstop Saša Pečeta in odzive njegovih poslanskih kolegov na njegov odstop preberite v videoprispevku Cukjati se ne bo opravičil .

Žgajner Tavševa ogorčena
Tudi vodja poslanske skupine Lipa Barbara Žgajner Tavš je opozorila na dogajanje na kolegiju. Nad Cukjatijevim početjem je zgrožena in ogorčena. S tem ko ni dopustil razprave o podrejanju zakonodajne veje oblasti izvršilni, je bilo njegovo ravnanje nedopustno tudi z etičnega vidika. "A kaj lahko pričakujemo od človeka, ki s ponosom pred državnim zborom bere domobransko zaprisego," je dodala.

Žgajner Tavševa se je dotaknila tudi Cukjatijeve trditve, da je bila v času prekinitve sporne četrtkove seje navzoča ministrica za visoko šolstvo Mojca Kucler Dolinar in osem državnih sekretarjev. Fotografija razpravne dvorane v tem času je dokazovala, da Cukjati "namerno laže“. "Predsednik DZ si je dovolil ne zgolj slepo slediti navodilom vlade, temveč je pripravljen diskreditirati poslance in z lažmi podrejati zakonodajno vejo oblasti," še pravi Tavševa.

Zapletlo se je v četrtek
Kot je znano, je Peče odstop napovedal v petek, in sicer dan po zapletu z vodenjem izredne seje DZ. Peče je kot predsedujoči četrtkovi seji med obravnavo deklaracije o usmeritvah za delovanje Slovenije v institucijah EU odredil polurni odmor, saj je želel, da se poslankam in poslancem v dvorani pridružijo vsaj nekateri ministri in vsaj še nekaj zainteresiranih poslank in poslancev. Kot je ugotavljal, namreč v dvorani sedi le 13 poslancev, "od tega se trije igrajo na računalniku, en se igra po nosu, trije so v polsnu". Niti eden pa ni po njegovem konkretno poslušal.


Vendar se je razprava nadaljevala pred potekom polurnega odmora, ki ga je odredil, saj je vodenje že po nekaj minutah prevzel predsednik DZ France Cukjati. Peče je nato Cukjatiju očital kršitev 73. člena poslovnika državnega zbora ter navajal, da lahko predsedujoči med sejo prekine delo, na podlagi seznama za vodenje sej pa je bil v tem času za vodenje določen on. Po prepričanju Cukjatija Peče napačno razume 73. člen. "Jaz sem prekinil vaše predsedovanje in sem ga prevzel," je dejal in dodal, da je zahtevati, da so navzoči vsi ministri ali tudi predsednik vlade pri posamezni točki, v nasprotju s poslovnikom. "Če bi tako sklenil DZ na proceduralni predlog, bi to lahko storili, vi pa ste to storili samovoljno," je še dejal Cukjati.

Peče je nato na novinarski konferenci dejal, da bo svoj odstop preklical, če se bo za zaplet opravičil France Cukjati. Ker slednji tega ni storil, se je Peče odločil za odstop z mesta podpredsednika. Sašo Peče bo sicer o razlogih za odstop z mesta podpredsednika državnega zbora spregovoril na novinarski konferenci ob 14.15. Sicer pa se bodo poslanci s Pečetovim odstopom seznanili na ponedeljkovi izredni seji, na katero bo sicer uvrščenih kar nekaj točk dnevnega reda. Na zahtevo koalicijskih poslancev s prvopodpisanim Jožetom Tankom (SDS) bodo namreč poslanci odločali o noveli zakona o odvetništvu, o kateri na seji prejšnji teden zaradi nesklepčnosti niso mogli glasovati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.