Slovenija
16 ogledov

Peče predsednik nove stranke

Gre za stranko, "ki verjame v človeka", so zapisali v progamu. Žurnal24 main
Ustanovni člani stranke Lipa so po sprejetju strankinega programa in statuta Saša Pečeta soglasno izvolili za predsednika nove stranke.
 
 

Naše osnovno vprašanje ni, kaj lahko mi dobimo, ampak kaj damo naprej.

Sašo Peče

 
Peče , sicer edini evidentirani kandidat za to funkcijo, je v nastopnem govoru poudaril, da Lipa ne sme postati stranka enega človeka. Člani so izvolili tudi strankin tričlanski nadzorni odbor.

Nadzorni odbor bodo sestavljali Lidija Pesek , Bojana Beovec in Uroš Orož . Delovno predsedstvo z Barbaro Žgajner Tavš na čelu je pred tem izpeljalo formalne postopke za delovanje stranke. Tako so navzoči ustanovni člani z glasovalno pravico soglasno potrdili predlagana strankin program in statut.

V programu Lipe so zapisali, da se bodo zavzemali za ohranitev in vzpostavitev načel pravne in socialne države, socialno pravičnost in solidarnost. Program predvideva tudi zavzemanje za "ohranitev zgodovinske resnice, na kateri temelji današnja samostojna Slovenija ".

Za Pečeta je glasovalo vseh 144 navzočih ustanovnih članov z volilno pravico. © BOBO

 
Domovinskost in socialni vidik
Nova stranka bo po navedbah njenih ustanoviteljev poudarjala domovinski in socialni vidik. "Lipa ne bo d. o. o. po vzoru drugih strank v slovenskem političnem prostoru," je dejal Sašo Peče in zavrnil možnost povezovanja s sedanjo vlado.

Prav do aktualne oblasti preveč popustljiva drža predsednika SNS Zmaga Jelinčiča naj bi bila namreč poleg neusklajenosti znotraj poslanske skupine glavni razlog za odhod treh poslancev in posledično za ustanovitev stranke.

Razkol z Jelinčičem
Jelinčič je odhod poslancev že januarja razumel kot poskus oslabitve SNS s strani SLS. Sestanek, na katerem so se poslanci Lipe odločili za izstop iz SNS (sprva je bil med prestopniki tudi Bogdan Barovič , ki si je pozneje premislil), je potekal v celjski pisarni tamkajšnjega župana in predsednika SLS Bojana Šrota .

Peče, Žgajner Tavševa in Zagorac so 14. januarja formalno ustanovili poslansko skupino nepovezanih poslancev, isti dan pa so v Mariboru skupaj s somišljeniki ustanovili tudi društvo Slovenska lipa. Tedaj so tudi napovedali, da naj bi društvo preraslo v stranko najpozneje v dveh mesecih.

Politično stranko sicer lahko ustanovi najmanj 200 državljanov.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.