Slovenija
7474 ogledov

Pečečnik je obupal: V podjetje ne moremo več vlagati

Joc Pečečnik (Foto: Saša Despot)
1/4
Žurnal24 main
Podjetnik Joc Pečečnik se je v začetku leta odločil, da bo pomagal reševati tekstilno podjetje Mi&Lan, a mu je spodletelo.

Pečenik se je s pismom obrnil na medijie. „V začetku leta smo bili priča medijski gonji proti lastniku podjetja, Milanu Mörecu, ki je preživel infarkt in prišel do mene v zelo slabem stanju. Skupaj z družinskimi člani so prišli v moje podjetje in prosili za pomoč. Celoten naš kolektiv je reagiral emotivno, saj smo podjetniki tudi ljudje. Odločili smo se, da bomo pomagali, saj nam je dotedanji lastnik zagotovil, da potrebujejo med 300.000 in 400.000 evrov kredita ali vložka. Bili smo prepričani, da bomo z lastnikom našli pot, ki mu bo omogočila preživetje, nam pa vračilo brezobrestnega kredita,“ je za uvod zapisal Pečečnik.

A od takrat naprej je šlo vse narobe, poudarja. Lastnik jim je prikrival prave informacije in, tako Pečečnik, sklepal posle in dogovore, ki so izven standardov in ki predstavljajo neracionalne odločitve za podjetje: „Posle je sklepal brez kalkulacij, kar je predstavljalo finančno izgubo za podjetje. Čez 14 dni me je poklical dotedanji lastnik, ki je od mene prosil še dodatnih 300.000 evrov, saj mu je država blokirala račun, ker je v času korone prejel državno pomoč v višini 270.000 evrov, ki jo je moral vrniti, saj je v času korone opravljal dejavnost šivanja mask iz blaga. Dodali smo mu še 300.000 evrov in postavili direktorja, da bi preprečili netransparentno delovanje in informacije ter finančne šoke. Po nastopu direktorja, ki smo ga imenovali na položaj, smo videli, da je podjetje pod vodo in da je v podjetju veliko stvari, ki ne bi smele biti izvedene na način, kot so bile.“

Podjetje je iskalo domači potencial na območju nekdanje Jugoslavije, in za ta namen smo odkupili blagovno znamko Mura, pripeljali strokovnjake s področja mode in proizvodnje. Iskali so potencial na avstrijsko-švicarsko-nemškem trgu, preiskali so italijanski trg in iskali priložnosti na ameriškem trgu.

Pečečnik pravi, da ne bo reševal nobenega slovenskega podjetja več. | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

„Na ameriškem trgu so z mojo pomočjo našli kupca, ki bi letno kupil za 4 milijone oblačil (točka preloma je 2,5 milijona evrov), vendar bi morali posodobiti proizvodnjo, izboljšati kvaliteto in dodatno zaposliti ljudi z boljšim znanjem, predvsem na področju tehnologije in krojenja. V celotnem Prekmurju, na specializiranih šolah, ki so jih obiskali, in na širšem Štajerskem niso našli niti dveh oseb, ki bi bili pripravljeni delati v podjetju, kljub temu da smo v Modi Mi&Lan obljubljali nadpovprečne plače. Tukaj se je sodelovanje ustavilo, saj je kupec iz ZDA zahteval garancije za dobavo in kvaliteto. V podjetju tega zaradi kadrovskega manjka nismo bili sposobni izvesti,“ v sporočilu medijem tarna Pečečnik

Tudi na ostalih tujih trgih podjetje ni bilo uspešno, ostal jim je le še domači trg.

Šivilje  | Avtor: Jerca Božič Kranjec Jerca Božič Kranjec

Po navedbah Pečečnika je zelo zanimiva prišla s strani skupine Sportine Group, in sicer, da bi obnovili blagovno znamko Mura in izdelke prodajali v prodajalnah Sportine. „Predlagan obseg kolekcije bi bil skoraj 3 milijone, kar pomeni, da bi bil to za Modo Mi&Lan idealen partner. S tem bi revitalizirali blagovno znamko Mura, ki prihodnje leto praznuje 100 let, obdržali bi proizvodnjo, ki bo za Evropo strateško pomembna, in imeli bi proste kapacitete za lasten razvoj. Že poleti smo k sodelovanju povabili Lorello Flego, da izbere oblikovalce za kolekcijo Mura 2024 in se nekako prirpavljali, da bomo izvedli pogodbo s Sportino. Vsi so se strinjali in bili optimistični, da bomo lahko obdržali podjetje in panogo. V novembru je podjetje želelo s Sportino podpisati pogodbo, vendar so nato v podjetju prejeli obvestilo, da lastniki Sportine, ob naročilu kolekcije, Modi Mi&Lan niso pripravljeni garantirati za plačilo nove kolekcije. Ta novica nas je vse skupaj zelo presenetila. V praksi to pomeni, da bi Sportini dobavili za skoraj 3 milijone evrov oblačil, in to po njihovih navodilih in izboru, Sportina pa ne bi bila dolžna tega odkupiti. Na garancijo niso pristali, tudi ko smo jim ponudili plačilni rok 365 dni,“ s prstom na Sportino kaže Pečečnik.

Na tej točki je konec novembra zadeva obstala. Direktor Marko Hozjan je obupal, podjetje nima nobenih pravih (perspektivnih) poslov, ima neurejene odnose z blagovno znamko Moro (šivanje po meri), mesečno pa troši med 150.000 do 200.000 evrov. Do sedaj jih je zagotavljala moja skupina Elektronček. "Prišli smo do porabe 1,5 milijona pomoči na strani naše skupine, zato smo se odločili, da v podjetje ne moremo več vlagati," poudarja Pečečnik.

Od uprave je eden najbogatejših Slovencev zahteval analizo finančnega stanja in potrebne ukrepe glede družbe: "Takoj ko dobimo stališče uprave, bomo izvedli potrebne ukrepe. Če ne bomo našli strateškega partnerja ali naročil, ki bodo imele za seboj finančno garancijo, bo prihodnost družbe zelo težka."

Zaradi kupcev, ki niso poravnavli svojih obveznosti do Mode Mi&Lan zaposleni niso prejeli celotnih plač. „Hudo mi je, če pomislim, da bi zaposleni v tem predbožičnem času ostali brez zasluženega plačila, zato sem se odločil, da v kolikor kupci do jutri ne bodo Modi Mi&Lan poravnali svojih obveznosti, bo, zavoljo plač, finančna sredstva (še dodatno) založila skupina Elektronček,“ pismo sklene Pečečnik.

Joc Pečečnik | Avtor: Profimedia Profimedia

Komentarjev 16
  • Jernej65 00:30 21.december 2023.

    Kaj nobenemu ni jasno, da je Mura že zdavnaj pod vodo in jo je povozil čas. V stečaj, ljudje se pa naj prezaposlijo drugam. Kdor hoče delati bo delo tudi našel.

  • rd2dmk2 23:07 20.december 2023.

    pa kaj tolk pluvate po Jocu. a vam je ušlo da ena Sportina naroči robe za 3M in potem se dela glupo in noče kupitpa verjetno šeprepove drugemu prodat zaradi avtorskih pravic. Tale sportina je sesula slovensko tekstilno industrijo. pa ...prikaži večpa še mozla državo tako kot jo Joc nikoli ne bo zmogel. ja imela je Sportina lastno proizvodnjo. lepljenja etiket na uvoženo robo. pa je izrinla vse kar je bilo vrednega v Sloveniji z dampingom.

  • igorgeus 21:37 20.december 2023.

    podjetnik pa tak.