Slovenija
12384 ogledov

Pečečnik Mescu: "Temu v našem klubu pravimo ljubosumje"

"Nekoč nam je uspeh preprečevala bivša država, danes pa nas je strah, da nas bo ubila lastna vlada," je dejal vodja Kluba slovenskih podjetnikov.

Člani Kluba slovenskih podjetnikov SBC so danes spregovori o gospodarskih razmerah in vladnih ukrepih. Poudarili so, da njihov cilj ni delovanje proti vladi, a od nje pričakujejo posluh in dobre ukrepe, ne pa populističnih rešitev. Posebej kritični so bili do ukrepov v zdravstvu.

Kot je dejal predsednik kluba Joc Pečečnik, sedanje stanje v državi, predvsem v zdravstvu zahtevata, da tudi podjetniki izrazijo svoja stališča. "Čakanje upokojencev v dolgi vrsti pred zdravstvenim domom, se nam zdi nesprejemljivo, kljub milijardam namenjenim zdravstvu, je stanje v zdravstvu iz leta v letu slabše," je poudaril na račetku razprave. Po njegovem slovensko zdravstvo ne potrebuje dodatnega denarja, temveč boljšo organizacijo. "Če lonec pušča, ga ne boste nikoli napolnili z juho, pa če zlijete v njega neomejene količine," je ponazoril.

Glede njegove izjave, da vlada "preveč socialistično vodi politiko" je Pečečnik pojasnil, da ni bil njegov namen ustvariti konflikta s predsednico državnega zbora. "Želel sem povedati, da se v nobeni socialistični državi v zgodovini še ni izšlo, saj so te države na dolgi rok več zapravile kot ustvarile. To pomeni, da živiš na kredit in puščaš bodočim generacijam, da ga bodo odplačale," je pojasnil uspešni podjetnik. 

O problemu, ki ga zagovarja Mesec

Pečečnik se je obregnil na koordinatorja Levice in trenutnega ministra za delo Luko Mesca. "Problem prevelike enakosti, ki ga zagovarja ta gospod je, da se na koncu sposobni počutijo izigrane in odidejo, kar se dogaja v našem zdravstvu," je poudaril.

Sicer podjetniki Golobovi vladi sporočajo, da niso proti njej, da ostane, "ker trenutno nimamo boljše." "Predlagamo, naj ne bo pijana od oblasti in dela racionalno," je še dejal Pečečnik.

Pečečnik: "Mesec krivi vse, ki ustvarjamo sami."

Pečenik je znova omenil Luko Mesca, njegovo po njegovem "neprimerno izjavo." "Dejal je, da je užaljen, ker ni tako bogat kot Bill Gates in za to krivi vse, ki ustvarjamo sami. Temu v našem klubu rečemo ljubosumje, na pa državno skrb za skupno dobro."

Želijo si, da bi vlada v svoje načrte tudi vključila člane kluba gospodarstvenikov, ki verjamejo, da bi se s tem marsikaj spremenilo na bolje. To si želijo tudi zato, "da politika v teh kriznih časih ne bi sprejemala napačnih odločitev." 

Javni poziv politikoma

Mnogi politiki niso nikoli živeli v okolju, kjer bi bili finančno odgovorni za svoje odločitve," je še dejal Pečečnik, ki se je znova obregnil na nekatere izjave članov Levice. "Mladi politiki si ustvarjajo eksistenco s svojo populistično retoriko, na dnevni bazi se trudijo ustvariti negativen prizvok našemu delu. Tukaj bi javno pozval gospoda Mesca in Kordiša, ki sta najglasnejša: "Pridita v mojo podjetje za tri mesece, delata z mano, da bosta enkrat dokončno doumela, kakšno je življenje podjetnik. verjame, da bi se v našem okolju lahko tudi veliko naučila."

"Nekoč nam je uspeh preprečevala bivša država, danes pa nas je strah, da nas bo ubila lastna vlada," je dejal Pečečnik.

Kirurg o težavah v zdravstvu

Član upravnega odbora SBC in direktor Kirurgije Bitenc Marko Bitenc je težave v zdravstvu označil kot "logično posledico tega, da se v 30 letih nihče ni lotil zdravstvene reforme". Proteste javnosti pa razume kot posledico nerazumevanja pojma javno zdravstvo. "To v nobeni od razvitih držav ni sestavljeno le iz ustanov, ki so v javni lasti," je poudaril.

Prepričan je, da bi morala reforma zdravstvenega sistema zato temeljiti na mešanem sistemu, v katerem bi povezali izvajalce zdravstvenih storitev v državni oziroma lokalni lasti in zasebne izvajalce.

Direktor Celjskih mesnin o nasprotovanju rabi mesa

Direktor Celjskih mesnin Izidor Krivec se je osredotočil na razmere v kmetijstvu in živilski industriji, ki so po njegovih besedah zahtevne tudi zaradi slabega odnosa države. "Nasprotovanje rabi mesa, ki temelji na ideoloških predpostavkah in ne na dejanskih analizah, ne more prinesti koristi. Govoriti o tem, da slovenska živinoreja povzroča ogljični odtis, pa je plod popolnega neznanja," je poudaril.

Kot so še poudarili člani kluba, bi moralo biti za razvito državo, ki je članica EU in drugih mednarodnih organizacij, oteževanje podjetniškega okolja nedopustno. "Nekoč nam je uspeh preprečevala bivša država, danes pa nas je strah, da nas bo ubila lastna vlada," je dodal Pečečnik.

dezurni@styria-media.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 76
  • vanc7 05:14 12.januar 2023.

    Joc je prof.dr. za tega nesposobnega Mesečnika! Vsak, ki je imel svojo obrt ali podjetje ve, da je denar, ki ga zasluži prigaran! Sram je lahko tiste, ki negativno pišete o podjetnikih! Butalci!

  • Avatar Marie Cankar
    marie3 21:11 11.januar 2023.

    Pravi jamrovcki na kupu. S svojimi garaznimi firmicami in izigravanjem pravil so prisli do relativno veliko denarja, nihce ne rece, da niso veliko delali, a v sirsem smislu nacionalne ekonomije so precej nepomembni, tudi njihova podjetniska logika je zgresena, sploh ...prikaži več pa ker se cutijo poklicane da o vsem vedo vse, vsi ostali pa so ovce, socialisti, nesposobni politiki ali karkoli ponizevalnega se slisi populisticno. ce jim v Sloveniji ne ustreza naj se cimprej speljejo, nihce jim ne brani.

  • florko 19:39 11.januar 2023.

    Mogoče bi zabuhli Joco najprej poskrbel za svojo prehrano..