Slovenija
10679 ogledov

Pečečnik zagrozil: Če bo treba, bomo koga tudi izključili

Robert Šumi Žurnal24
Na skupni novinarski konferenci sta predsednik Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Robert Šumi in predsednik Kluba slovenskih podjetnikov (SBC) Joc Pečečnik predstavila okrepljeno sodelovanje komisije z delom gospodarstva.

"Vloga komisija za preprečevanje korupcije je v prvi vrsti krepiti pravno državo in to preko krepitve integritete, preprečevanja korupcije, preko krepitve odgovornosti, transparentnosti in tudi zakonska dolžnost je, da sodelujemo z vsemi deležniki v slovenski družbi, vključno z gospodarstvom," je na skupni novinarski konferenci v prostorih Komisije za preprečevanje korupcije izpostavil predsednik KPK Robert Šumi. Opozoril je, da podobno kot z delom gospodarstva KPK že sodeluje tudi s šolstvom, nevladnimi organizacijami, s posameznimi občinami, združenjem nadzornikov in ostalimi združenji. "Želimo, da je čim širši spekter slovenske družbe vključen v preprečevanje korupcije, ker sami kot institucija mi ne moremo biti toliko učinkoviti, kot smo lahko s sodelovanjem z drugimi," je pristavil. 

Kot sta sporočili obe strani, sodelovanje KPK s SBC poteka od decembra lani, ko so prvič izvedli nekaj aktivnosti, vključno s predavanjem na temo zaščite prijaviteljev, pomoči pri osnutku in pregledu izjave o integriteti. "Gre za poslovanje brez podkupovanja, s poudarkom na ničelni toleranci do podkupovanja javnih uslužbencev, še posebej v postopkih javnega naročanja. Vse to skupaj je zagotovo zelo močno sporočilo. V kolikor bi se še drug del gospodarstva priključil zavezi poštenega poslovanja z državo v postopkih javnega naročanja, bi situacija na področju korupcije bila boljša. Ugled države v mednarodnem prostoru bi nedvomno bil boljši," je izpostavil Šumi. 

Veliko pozornosti bo pri poslovanju ob sanaciji škode, ki jo je povzročila povodenj 

"Slovensko vlado smo že pozvali k transparentnemu in odgovornemu ravnanju pri vseh postopkih sanacij, povezanih z javnimi naročili. Tukaj je pomembno povedati, da vsi ti postopki, ki bodo v sodelovanju z gospodarstvom potekali v bodoče, morajo nujno biti izvedeni v javno dobro, transparentni, odgovorni in pa s ciljem, da se nam ne ponovijo anomalije, kot smo jim bili priča pred par leti pri obvladovanju covid krize," je še podčrtal Šumi. 

Predsednik Kluba slovenskih podjetnikov Joc Pečečnik pa je na novinarski konferenci pojasnil, kako bo v praksi izgledalo sodelovanje SBC s KPK in kaj bo to pomenilo za približno 430 članov, kolikor jih trenutno omenjeno združenje beleži. "V Klubu slovenskih podjetnikov bi radi implementirali vsa priporočila in standarde, ki jih Komisija že dolga leta vzpostavlja. SBC je krona delodajalskih organizacij, saj so naši člani tudi člani ostalih delodajalskih organizacij. Naše najboljše sporočilo celotni družbi je to, da te standarde začnemo javno uveljavljati v praksi. Veliko naših članov to že počne. To počnejo vsakodnevno, saj sodelujejo s svetovnimi korporacijami, kjer so odgovornost, integriteta in transparentnost neka stalnica. Naša družba ima s tem še kar nekaj težav in včasih ni jasno, zakaj nobena vlada tega bolj ne podpre," je podčrtal Pečečnik. "Izdelali bomo svoj kodeks, pravila za članstvo in naredili vsa možna izobraževanja, tako da bodo naši člani vse skupaj implementirali v realnem življenju," je dodal Pečečnik.

Pristavil je, da je zanje podkupovanje popolnoma nesprejemljivo. "Mislim, da s tem niti ne bomo delali nečesa posebnega, ampak bomo naredili normalen doprinos k boljši družbi. S tem se tudi javno zavežemo, da v kolikor naši člani tega ne bodo spoštovali, bomo tudi kakšnega izključili," je morebitne sankcije proti kršiteljem opisal Pečečnik. Napovedal je, da bodo v SBC že v roku dveh mesecev uresničili zavezo, izdali kodeks in implementirali standarde med vse svoje člane ter spodbujali vse tiste, ki niso njihovi člani. 

Že tako strogi kriteriji dobivajo sedmo zlato pravilo

Pečečnik je sicer še pojasnil, da imajo v SBC zelo stroge kriterije za članstvo. "Izberemo kredibilne osebnosti, ki imajo tudi dobre ekonomske rezultate, pa skrbijo tako za družbo, lokalno skupnost in svoje zaposlene. Nismo v Sloveniji vsi tajkuni in pa kapitalisti, ki izkoriščamo svoje zaposlene. Stalno pregledujemo članstvo, kako se člani odzivajo do vseh kriterijev – klub ima namreč šest zlatih pravil. Smo politično neopredeljeni, zdaj pa bomo dodali še sedmo zlato pravilo: zavzeli se bomo za standarde okoli integritete, transparentnosti in odgovornosti," je še izpostavil.

Za konec je skušal pojasniti še to, kako bodo bile videti smernice, ki so jih uskladili s KPK, v praski. "Če praktično ponazorim, gre za skladnost poslovanja. V svojem poslovanju daš določene zaveze in jih implementiraš skozi standarde, kjer od svojih dobaviteljev in kupcev zahtevaš, da izpolnjujejo podobne zaveze: to pa pomeni potrdila o nekaznovanosti, plačanih davkih in prispevkih, da subjekt ni imel nobenih gospodarskih, kriminalnih tožb. Gre za cel paket in nabor stvari, ki jih mi, preden začnemo sodelovati z nekom, uskladimo in preverimo. Tu gre za čisto pripravo odnosa z nekom, preden sploh začneš z njim delati. Pa naj bo to dobavitelj, zaposleni ali prodajalec. Tak paket standardov bomo uvedli do naših članov," je zaključil Pečečnik.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Stane Adamič 21:54 05.september 2023.

    Pečečnik, eden najbolj sluzavih podjetnikov, brez hrbta, vedno računa, da mu bodo komiji dali nekaj denarja.

  • matjaz71 16:48 05.september 2023.

    No joc pa povej zakaj si plačal festo ob izvolitvi Jankovića za župana. Sam si tako rekel na RTV. Šumi ti imaš pa ogromnih dela za nazaj postoriti ob tajkunozaciji Slovenije. Ali je bil že kdo obsojen od proti korupcije ...prikaži več komisije. Je za preverit svoje predhodnike, en kup politikov iz vrst socialnih demokratov, svobode itd. Če začnemo v Stozicah, geni, RTV itd. Če bo pa kaj nucal to srečanje pa bogu Hvala. Verjamem da je mnogo podjetnikov poštenih in delovnih. Ampak včasih je verjetno treba koga p

  • Kojak 16:21 05.september 2023.

    Pečečnik... usralo se mu je z ruletami, to je pa tudi vse... počasi bo zmanjkalo denarja on pa bo hvalabogu utihnil.