Slovenija
94 ogledov

Pedagoška stroka kritična nad predlogom, ki naj bi omogočil politizacijo šol

Šola Epa
Pedagoška stroka nasprotuje spremembam v sestavi svetov šol in vrtcev. Med zaposlenimi so zbrali 24.000 podpisov proti spremembi sestave svetov.

Pedagoška stroka je pred današnjo obravnavo novele zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja na seji parlamentarnega odbora izrazila nestrinjanje s predlogom. Sogovorniki so poudarili, da bo s spremembami v sestavi svetov zavodov šol in vrtcev prišlo do vstopanja politike v delovanje šol in vrtcev.

Predstojnica oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani Klara Skubic Ermenc je dejala, da v stroki ocenjujejo, da gre "za izjemo sporen predlog, ki bo vplival na večjo politizacijo šol, prispeval pa h krhanju njihove strokovnosti". Po njenih besedah mora biti šolstvo strokovno, odmaknjeno od dnevne politike in odprto za vse otroke in mlade, ne glede na prepričanja in gmotni položaj družin. "Pristojne pa bolj kot kakovost zanima način, s katerim bi si politiki na nacionalni in lokalni ravni v šolstvu izborili večji vpliv," je povedala Skubic Ermenčeva.

Večina ravnateljev se s spremembo ne strinja

Novele zakona prav tako ne podpirajo v Skupnosti vrtcev Slovenije. Predsednica Janja Bogataj je danes dejala, da novela ne prinaša novosti, ki bi spodbudile delovanje vzgojno-izobraževalnih ustanov. "Nekatere rešitve bi lahko nakazovale tudi politično naravnanost," je opozorila. Skupnost vrtcev ne podpira sprememb sestave svetov zavodov, nasprotujejo pa tudi členu, ki se nanaša na napredovanje pomočnic vzgojiteljev v nazive, saj po njihovo ne prinaša "sistemskih rešitev in tudi ne dodatne kakovosti k razvoju predšolske vzgoje".

"80 odstotkov članov združenja ravnateljev Slovenije smatra, da je trenutna sestava svetov zavodov zanesljivo boljša, kot bi bila spremenjena," je dejal predsednik združenja Gregor Pečan. V združenju ravnateljev se strinjajo, da je zakon potreben sprememb, predvsem na področju imenovanja ravnatelja, a je "trenutni poskus izjemno slabo pripravljen in dejansko omogoča politični vpliv na izbor ravnatelja in s tem posledično na politiko vodenja javnih zavodov."

Predsednica Slovenskega društva raziskovalcev na področju edukacije Jurka Lepičnik Vodopivec je poudarila, da jih predlog posebej skrbi v delu, kjer bi moral vsebovati strokovne podlage za predlagano spremembo, saj je "protisloven in nedodelan". Poleg tega predlog povsem zaobide in ignorira dosežke znanstveno-raziskovalne sfere. Njihove rezultate bi po njenih besedah v noveli morali upoštevati. V društvu se tako strinjajo, da se novelo zakona umakne iz obravnave v DZ.

Kritični do pomanjkanja dialoga

"Stranke vladajoče politike so tudi tokrat brez dialoga in brez iskanja strokovno premišljenih rešitev v obravnavo vložile novelo zakona ZOFVI," pa je povedala predsednica Zveze društev pedagoških delavcev Slovenije Danijela Makovec Radovan. "Gre za spremembe, ki korenito posegajo v sistem vzgoje in izobraževanja in zato terjajo resen razmislek in dogovor, ki ga ne sme in ne more opraviti politika sama s seboj, ampak z vsemi relevantnimi deležniki," je poudarila Makovec Radovanova.

Predsednik upravnega odbora Pedagoškega inštituta Damijan Štefanc je na novinarski konferenci opozoril, da je šolstvo eden redkih podsistemov v državi, ki doslej še ni podlegel strankarski politizaciji. "Tudi zato, ker so bile v šolski sistem premišljeno vgrajene varovalke, ki takšno politizacijo prepričujejo," je dejal. Ena takih varovalk je po njegovih besedah tudi sestava svetov šol.

Glavni tajnik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimir Štrukelj pa je dejal, da je Sviz med zaposlenimi v vrtcih in šolah zbral več kot 24.000 podpisov proti spremembi sestave svetov vrtcev in šol. "Sprašujem se, kako je mogoče, da ob tem skoraj popolnem zavračanju spremembe ministrstvo in ministrica za šolstvo spremembo podpirata," je dejal Štrukelj.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.