Slovenija
19 ogledov

Pedofila bi izdala tehnika pisanja

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Pedofile, ki skušajo stike z otroki navezati preko spleta, bi lahko ujeli s pomočjo analize hitrosti in ritma tipkanja po tipkovnici.

Znanstveniki so prepričani, da bi lahko že po desetih udarcih po tipkah z nadziranjem hitrosti in ritma tipkanja ugotovili starost ter spol uporabnika spleta.

Lanskoletni umor najstnice Ashleigh Hall, ki jo je umoril pedofil, katerega je spoznala preko Facebooka, je v prvi plan znova prinesel pozive k dodatni varnosti za zaščito otrok na spletu.

Vodja oddelka za kiber kriminal in računalniško varnost na univerzi Newcastle Phil Butler je dejal:"Ta tehnologija lahko postane fantastično orodje za zbiranje podatkov za agencije, ki se borijo proti kriminalu, še posebej pa proti organiziranemu kriminalu in pedofiliji."

"Iščemo način za urejevalce spletnih klepetalnic, da bi ti po načinu tipkanja lahko preverili, ali je oseba, ki se pogovarja z otroki, odrasel človek," je še dejal Butler.

Po njegovem mnenju bi lahko omenjeno tehnologijo uporabili za to, da bi že prej obsojenim spolnim prestopnikom preprečili, da bi kaj žalega storili še kateri drugi osebi:"Sodišča že imajo pravico, da spolnemu prestopniku prepovejo uporabo računalnika. S to tehnologijo bi lahko prestopnika prisilili, da bi nekaj natipkal, nato pa bi njegov način tipkanja shranili. Tako bi zagotovili, da ne bi več uporabljal računalnika."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.