Slovenija
31 ogledov

Pedofili redko skačejo iz grmov

Kriminalist Cvetko Kokalj meni, da se starši in otroci premalo zavedajo nevarnos Žurnal24 main
Ogroženi otroci. Bolj kot tujci so nevarni tisti, ki jim otroci zaupajo; past je lahko tudi internet.
“Pedofili redko skačejo iz grmov,” pravi Cvetko Kokalj, koprski kriminalistični inšpektor. Otroci so žal največkrat ogroženi kar za domačimi stenami in od ljudi, ki jim zaupajo. V zadnjih letih pa se pojavlja še ena nevarnost, na katero so predvsem starši premalo pozorni – internet. Otroci so med drugim tu izpostavljeni tudi komunikaciji z neznanci, za katere se lahko izkaže, da nimajo dobrih namenov. “Pred dvema letoma smo denimo obravnavali primer neke deklice, ki je svojemu virtualnemu prijatelju – nevedoč, da gre za starejšega moškega – pošiljala svoje fotografije. Pozneje jo je začel izsiljevati, da bi se srečala v živo, sicer bo fotografije javno objavil,” pripoveduje sogovornik.

 

Ravnateljica molči

Obtoženi učitelj. Zlorabil naj bi deklico, mlajšo od 15 let, a ker se to ni zgodilo v šoli, Branka Likon, ravnateljica osnovne šole v Hrvatinih, o tem ne želi govoriti. Hoteli smo jo vprašati, kako so učencem spregovorili o tej temi, o kateri so zagotovo obveščeni iz medijev.

V dveh letih šest obtožnic
V statistiki koprske policijske uprave lahko preberemo, da so predlani obravnavali 11 sumov spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, lani sedem, v letošnjem prvem polletju pa en primer. Koprsko tožilstvo je v zadnjih dveh letih vložilo šest obtožnic v povezavi s pedofilijo. Na koprskem sodišču so nazadnje pred slabim tednom na osem mesecev zaporne kazni obsodili 56-letnega Italijana, ki je poleti na portoroški plaži fotografiral otroke (sodba še ni pravnomočna).

Prejšnji teden se je začel tudi kazenski postopek proti 50-letnemu učitelju iz Hrvatinov, ki naj bi zlorabil pastorko.

 
 

O spolnih zlorabah se z otroki pogovarjamo, to ni nobena tabu tema.

Katja Arženšek, ravnateljica OŠ Lucija.

 
Po Kopru strašil Italijan
Eden izmed odmevnejših primerov, ki jih je obravnavala koprska policijska uprava, se je zgodil pred petimi leti. Storilec je bil zaradi nadlegovanja štirih otrok obsojen na dve leti in dva meseca zapora. Šlo je prav tako za Italijana, ki je bil zaradi pedofilije že prej obsojen v domovini.

Kako je, ko gre zares
Tako Katja Arzenšek, ravnateljica osnovne šole v Luciji, kot Anton Baloh, ravnatelj koprske osnovne šole, zatrjujeta, da se o problematiki nasilja, tudi spolnega, pogovarjajo z otroki in njihovimi starši, pri preventivnih akcijah sodelujejo tudi s policijo. Po drugi strani pa smo zaman poskušali priklicati ravnateljico hrvatinske šole Branko Likon, kjer se prav zdaj srečujejo s konkretnim primerom, ko je zlorab obtožen eden od njihovih učiteljev.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.