Slovenija
2159 ogledov

Peka tort, goveja juha in vožnja staršev na volišče. Tako so dan preživeli predsedniški kandidati.

soočenje
1/2
Anže Petkovšek Soočenje kandidatov za predsednika republike na TV Slovenija.
Eden se veseli goveje juhe, drugi mora na volišče peljati še svoje starše, ena kandidatka bo pekla torte, eden od kandidatov je bil na avtobusu in vlaku, da je prišel do staršev.

Predsedniški kandidat Anže Logar, ki kandidira s podporo volivcev in strank SDS in SLS, je danes na volišču na Parmovi ulici v Ljubljani oddal svoj glas in pozval k čim večji udeležbi na volitvah, ki jih je označil za "praznik demokracije". Poudaril je, da ne želi ugibati, kako bi izgledal morebitni drugi krog predsedniških volitev.

Anže Logar | Avtor: Saša Despot Anže Logar Saša Despot

Logar je izrazil upanje, da bo volilna udeležba večja kot na predsedniških volitvah leta 2017, o natančnih odstotkih pa ne želi ugibati.

Na vprašanje, ali je zadovoljen s potekom kampanje, je odgovoril, da jo je zastavil nekoliko drugače. Poudaril je, da je "predvsem (...) počel stvari, ki me veselijo, veliko sem bil z državljankami in državljani, se z njimi pogovarjal, obiskoval dogodke po praktično celi Sloveniji". Nekoliko manj je bil po lastnih besedah navdušen nad delom, kjer so se kandidati "udeležili po treh soočenj na dan", vendar so po njegovih besedah tudi to zmogli.

Na vprašanje, kako bo preživel današnjo volilno nedeljo, je odgovoril, da bo najprej imel kosilo, nato bo svoje starše peljal na volišče, "da bo celotna družina izpolnila svojo državljansko dolžnost," ob 18. uri pa bo v svojem volilnem štabu, kjer bo počakal na rezultate.

Predsedniška kandidatka, odvetnica Nataša Pirc Musar je svoj glas na današnjih predsedniških volitvah oddala v Radomljah. Ob tem je poudarila, da je za njo naporna kampanja, ki pa ji je dala neprecenljive življenjske izkušnje. Dodala je, da ostaja optimistična.

Nataša Pirc Musar | Avtor: Saša Despot Nataša Pirc Musar Saša Despot

Poudarila je, da se je v kampanjo podala kot prva, za najtežji zalogaj pa je označila začetno zbiranje podpisov. Odločitev za kandidaturo sicer ni bila lahka, je še dejala.

Danes bo pekla torte 

V podobno kampanjo se je podala prvič, zato ni natančno vedela, kaj vse jo na poti čaka. "Mnogo stiskov rok, ki so me obogatili, neprecenljiva življenjska izkušnja," je kampanjo opisala Pirc Musar. Preostanek dneva bo preživela ob peki tort, saj za ta hobi že več mesecev ni našla časa, se je še pošalila.

Predsedniški kandidat SD in Gibanja Svoboda Milan Brglez je ob današnji oddaji glasu za prvi krog predsedniških volitev na volišču v Logatcu izrazil optimizem. Obenem je pozval vse ljudi, naj se volitev udeležijo, ter poudaril njihov pomen.

Milan Brglez | Avtor: Anže Petkovšek Milan Brglez, intervju s kandidatom za predsednika Slovenije. Anže Petkovšek

"Volitve so pomembne, sicer bodo drugi odločili namesto vas in morda vam bo potem žal," je Brglez dejal v izjavi za medije po odhodu z volišča. Pričakuje, da se bo volitev udeležilo čim več ljudi.

"Najverjetneje udeležba ne bo tako visoka, kot je bila na parlamentarnih volitvah, je pa to neko nadaljevanje, zato pričakujem, da bo udeležba višja, kot je običajno na predsedniških," je dodal.

Na novinarsko vprašanje, ali je volilni molk izkoristil za razmislek o minuli kampanji pred prvim krogom volitev, je odgovoril negativno. Čas za to bo po njegovih besedah po tem, ko bo volitev konec.

"Dan sem z veseljem končno preživel v družinskem krogu. Družina se je zbrala iz celotne Evrope in smo lahko skupaj," je povedal evropski poslanec Brglez.

Predsedniški kandidat, kočevski župan Vladimir Prebilič je svoj glas oddal v Dolgi vasi pri Kočevju. Ob tem je ocenil, da so v predvolilni kampanji opravili veliko delo. "Kako bodo to prepoznali ljudje, pa prepuščam njim," je dejal ob odhodu z volišča.

prebilič

Vladimir Prebilič | Avtor: Anže Petkovšek Vladimir Prebilič, kandidat za predsednika Slovenije. Anže Petkovšek

Njegov cilj ostaja drugi krog, ali mu bo uspelo, bo znano zvečer, ko se bodo zaprla volišča.

Predvolilno kampanjo je označil kot dobro. Predvsem mu je bilo všeč, da so bili vsi protikandidati dostojanstveni. "Bile so seveda razlike med nami, kar je normalno, ampak smo te razlike komunicirali na dostojanstven način. Tako je prav in upam, da se bo kaj od tega prijelo tudi za naprej," je dejal.

Ob koncu kampanje sicer zaznava nekaj utrujenosti: "Lagal bi, če bi rekel, da je ni." Vseeno pa je prisotno "veliko pričakovanje, veliko vznemirjenje", kakšen bo današnji rezultat, je dejal. Tega namerava pričakati umirjeno in v krogu družine.

Predsedniški kandidat in poslanec Levice Miha Kordiš je svoj glas na današnjih predsedniških volitvah oddal v domačem Svetem Duhu v bližini Škofje Loke. Kot je ob tem povedal medijem, je s kampanjo zelo zadovoljen. Upa pa tudi na čim večjo volilno udeležbo.

Miha Kordiš | Avtor: Saša Despot Miha Kordiš Saša Despot

"Čim večja volilna udeležba je vedno dober znak," je dejal Kordiš, ki upa, da se bo aktiviralo tudi čim več mladih in izkoristilo svojo demokratično pravico.

"Z našo kampanjo sem zelo zadovoljen," je povedal. Kot je pojasnil, sta bila energija in odziv ljudi neverjetna. "Kako se bo to odrazilo na konkretnih številkah v volilnem rezultatu, ne upam špekulirati. Ljudje bodo povedali, kaj si mislijo. Sem pa zelo zadovoljen, kaj in kako smo s kampanjo naredili tako glede terena kot medijskega komuniciranja," je dejal predsedniški kandidat stranke Levica.

Na vprašanje, kako bo preživel današnjo volilno nedeljo, je odgovoril, da se je z vlakom in avtobusom pripeljal iz Ljubljane do domače Škofje Loke in Svetega Duha. Po opravljeni državljanski dolžnosti pa je odšel na domače kosilo. "Po tem mesecu kampanje se prileže domača goveja juha," je izpostavil.

Predsedniški kandidat NSi in poslanec te stranke Janez Cigler Kralj je na volišču v Komendi že oddal svoj glas. Ob tem je poudaril, da je odločitev, kdo bo postal predsednik, zdaj v rokah volivk in volivcev.

Janez Cigler Kralj | Avtor: Saša Despot Janez Cigler Kralj Saša Despot

"Jaz predvsem pozivam vse volivke in volivce, da gredo danes na volišča. Predčasne volitve kažejo na to, da bo nekaj večja udeležba. Upam, da bo res večja in da bodo ljudje vzeli odločitev v svoje roke," je poudaril Cigler Kralj, ki je na volišče prišel z ženo.

Dodal je, da je s kampanjo zadovoljen, vendar o rezultatih ni želel ugibati. Preostanek dneva pa bo preživel mirno in obkrožen z družino, je še povedal.

Kandidatka stranke Resni.ca in skupine volivcev na predsedniških volitvah, ginekologinja Sabina Senčar je bila danes ob oddaji glasu za prvi krog volitev na enem od volišč v Ljubljani optimistična. Potegnila je vzporednice z današnjim ljubljanskim maratonom, na katerem sodelujoči prav tako merijo moči.

Sabina Senčar | Avtor: Anže Petkovšek Dr. Sabina Senčar, kandidatka za predsednico RS. Anže Petkovšek

Ker je tokrat kandidirala prvič, ni mogla primerjati volilne kampanje s kakšno iz preteklih let. Sicer pa bo dan preživela skupaj s prijatelji in družino ter v štabu, je še povedala novinarjem.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 21:41 23.oktober 2022.

    Pričakovan razplet! Sama sem sicer upala, da bo Kordišu uspelo skupaj spraviti več glasov, kot jih je, ampak narod je tako odločil.