Slovenija
16 ogledov

Peko: izguba ogromna, cilji optimistični

(Foto: Boštjan Tacol) Žurnal24 main
Peko je zadnja leta spal, ocenjuje predsednik NS Robert Ličen. Lani so pridelali 6,3 milijona evrov izgube, letošnji rezultati so bolj spodbudni. Sumijo, da je Gorjup Brejčeva zlorabila položaj.

Skupina Peko je v minulem letu ustvarila za 39,4 milijona evrov prihodkov in ob tem zabeležila za 6,3 milijona evrov izgube. Izguba iz poslovanja je dosegla 4,8 milijona evrov. Predsednik nadzornega sveta (NS) Robert Ličen je rezultate označil za zaskrbljujoče, verjame pa v razvojno naravnan letošnji načrt.

Krivca za te rezultate naj bi bila slabo vodenje v preteklih letih in padec prodaje. "Vendar nam že samo dejstvo, da hčerinski družbi na Hrvaškem in v Makedoniji poslujeta zelo dobro, kaže na to, da je z enakim poslovanjem tudi drugod mogoče že letos ustvariti bistveno boljši poslovni izid," je poudaril Ličen.

Za to leto optimističen plan
Plan za leto 2011, s katerim so se nadzorniki seznanili danes, je po njegovi oceni optimističen: ob koncu leta predvideva za okrog 50 milijonov evrov prodaje in poslovanje brez izgube. "Je zelo razvojno naravnan, usmerjen v reorganizacijo vseh prodajaln in v obuditev proizvodnje ter predvideva 28 novih zaposlitev, od tega 13 v proizvodnji."

V Peku načrtujejo vrsto investicij v proizvodnjo, delovne pogoje, trgovine, marketing ... Novega predsednika uprave Janeza Sajovica je po lastnih besedah kar sram, v kakšnih pogojih morajo delati zaposleni. "Ogromno ljudi nam na ključnih področjih manjka," priznava Sajovic.

null | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Sum zlorabe položaja
"Firma je zadnjih nekaj let spala," še ocenjuje Ličen. Ob očitkih na slabo vodenje bivše prve dame Peka Marte Gorjup Brejc, ki so jo nadzorniki odstavili v začetku februarja, je Ličen pojasnil tudi, da so upravo pooblastili, da pripravi dokumentacijo in zbere ponudbe za izvedbo izredne revizije. Obstaja namreč sum zlorabe položaja in če bo potrjen, bo novo vodstvo ukrepalo.

"Če sumi ne bodo potrjeni, se bomo lahko končno namesto s preteklostjo ukvarjali s prihodnostjo podjetja," je izpostavil prvi nadzornik. Z njim se strinja tudi novi predsednik uprave, ki je že predstavil prve rezultate letošnjega marca: ti so zaenkrat po prodaji za 30 odstotkov boljši od lanskega. Tudi naročil imajo za 40 odstotkov več kot lani.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.