Slovenija
68 ogledov

Penali za zamudo

Hotela v stavbi na Prešernovem trgu zagotovo ne bo, pravi Nevenka Zekić, direkto Žurnal24 main
Menjava stavb. Do petka bi morali podpisati pogodbo, sicer sledi kazen 1,29 milijona evrov. Ministrstvo in podjetje krivdo za zamujanje zvračata drugo na drugo.

Pogodba še ni podpisana, ker Mabra inženiring še ni dokazal, da je v zemljiški knjigi vknjižen kot lastnik dveh stolpičev Dunajski kristali, v katera naj bi se iz stavbe na Prešernovem trgu preselil inštitut za varovanje zdravja (IVZ). Poleg tega bi moral dokazati, da sta stolpiča prosta bremen, da so poslovni prostori v etažni razdelitvi že točno določeni in da so že pridobili uporabno dovoljenje, pravijo v direktoratu za zdravstveno ekonomiko ministrstva za zdravje (MZ).

Pogodba do petka
Predpogodba. Ministrstvo za zdravje in Mabra inženiring sta jo podpisala 9. marca. Zapisana vrednost zamenjanih nepremičnin je 12,92 milijona evrov.


Aneks. Sklenili so ga 2. septembra, v njem pa rok za izročitev poslovnih prostorov podaljšali do 31. oktobra – pod pogojem, da bo prej sklenjena menjalna pogodba.

Pogodba. Podpisati bi jo morali do 29. oktobra, da bi prostore lahko izročili 2. novembra (rok 31. oktober se izteče med prazniki).

Pogodbo bi morali podpisati do petka, sicer sledi pogodbena kazen, ki znaša deset odstotkov vrednosti nepremičnine, 1,29 milijona evrov. "Predvideno je tudi plačilo škode v višini skupnega zneska mesečnih najemnin, ki bi ministrstvu nastala zaradi odpovedi najetih poslovnih prostorov," dodajajo na MZ.

Zamujal je IVZ
Nevenka Zekić,
direktorica Mabre inženiringa, zagotavlja, da imajo vse zgoraj našteto urejeno in da prenos lastništva lahko izvedejo takoj. "Vendar prostorov ne moremo predati v posest, ker niso dokončani. Še danes hodijo njihovi projektanti in projektirajo," pravi, prepričana, da je razlog za zamujanje na strani IVZ. Predlog razporeditve prostorov so mu dali že marca, IVZ pa je s potrditvijo predloga zamujal. "Tri ali štiri mesece so se ukvarjali s tem, kako bodo imeli razporejene prostore, potem pa kje bodo priključki za elektriko, internet ... Zdaj je vse usklajeno in mi to izvajamo, od tlakov do luči, ki so jih sami izbrali," pove Zekićeva, ki predvideva, da se bo IVZ selil letos.

Lekarna bo ostala
V stavbi na Prešernovem trgu pa ne bo hotela, kot se je govorilo. "Nikoli nisem rekla, da bo hotel, novinarji so ustvarili svojo zgodbo in jo povezali z županom," pravi Zekićeva. "Pogovarjamo se o drugih rešitvah, naročili smo študije in se povezali z zavodom za varstvo kulturne dediščine."

Od premierja nismo dobili nobenega odgovora, niti od koga drugega. To je popolna ignoranca. Kup vprašanj je neodgovorjenih. Bojimo se, da bo podpisan še en aneks.
Evita Leskovšek, IVZ

Ali bodo v stavbi trgovine, še ne more napovedati. "Prizadevamo si, da bi lekarna ostala, sicer na drugi lokaciji v pritličju, kjer bo morda tudi kavarna," razloži. "Trudili se bomo, da bo centralna lekarna ostala na isti lokaciji," sporočajo tudi iz Lekarne Ljubljane.

Raje odpoved kot selitev
Zaposleni IVZ pa se nočejo preseliti v domnevno neprimerne Dunajske kristale; nekateri naj bi celo raje dali odpoved. Kot smo poročali, so premierja Boruta Pahorja v pismu pozvali, naj postopek zamenjave stavb ustavi. "Predsednik je seznanjen z vsebino pisma," pravijo v njegovem kabinetu, primer pa so predali MZ, saj je v njegovi pristojnosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.