Slovenija
11 ogledov

Penko zahteva izločitev Živčec Kalanove

Zlatka Kanič, Nekrep Žurnal24 main
Pri Zdravniški zbornici Slovenije so opravili ponovljeno obravnavo morebitnega odvzema licence mariborski pediatrinji Zlatki Kanič. Zdravničin odvetnik Boštjan Penko je ob začetku zahteval izločitev predsednice zbornice Gordane Živčec Kalan iz postopka, o čemer bo odločalo ministrstvo za zdravje. Živčec Kalanova je obravnavo vseeno izvedla.

Penko zahteva izločitev Živčec Kalanove iz postopka, saj da obstajajo objektivne okoliščine, ki zbujajo dvom o njeni nepristranskosti. Penko je namreč zoper Živčec Kalanovo in generalnega sekretarja zbornice, ki je prav tako uradna oseba zbornice, Marijana Štrikerja vložil kazensko ovadbo zaradi nevestnega dela.

Predsednici zbornice Penko očita, da je Kaničevi v prvem upravnem postopku odrekala pravico do pooblaščenca. Nepristranskost Živčec Kalanove bi po Penkovem mnenju lahko razbrali tudi iz njenih izjav in sporočil za javnost glede primera Nekrep, kot vzrok izločitev Živčec Kalanove pa navaja tudi bližajoče se volitve za predsednika zdravniške zbornice.

Odločitev o morebitni izločitvi Živčec Kalanove iz obravnave bo sprejelo ministrstvo za zdravje kot drugostopenjski organ, Penko pa je predsednico zbornice tudi pozval, naj ne sprejme dokončne odločitve glede licence, dokler ministrstvo ne odloči o izločitvi.

Zaslišali tujega izvedenca

Na današnji obravnavi so ponovno zaslišali tujega izvedenca, nemškega specialista za medicino otrok in mladine, ki se ukvarja s presnovnimi boleznimi, Bertholda Koletzka. Ta je v pričanju poudaril, da bi si morali prizadevati za zgodnejše odkrivanje visoke vrednosti amoniaka v krvi Bora Nekrepa.

"Krajše, kot je obdobje izpostavljenosti visoki ravni amoniaka, večja je možnost, da se prepreči nepovratne poškodbe možganov," je dejal.

Dopustil je možnost, da bi težke možganske poškodbe pri otroku zaradi visoke ravni amoniaka v krvi lahko nastale tudi v 10 do 11 urah po začetka visoke vrednosti amoniaka. Bor Nekrep je namreč dobil motnje v zavesti, ki so nakazovale na visoko raven amoniaka v krvi, okoli 14. ure, medtem ko je Kaničeva okoli 1. ure zjutraj naslednji dan prejela izvide krvi.

Koletzko je dejal, da je možno, da bi deček ob drugačnem ukrepanju zdravnikov po transportu v Ljubljano preživel, lahko tudi s trajnimi nevrološkimi poškodbami. Sicer pa je treba po njegovem mnenju resno razpravljati tudi o tem, da so lahko pogoji transporta bistveno vplivali na poslabšanje, saj da oprema transportnega sistema ni bila zadovoljiva.

Gregorič: Ukrepal bi enako kot Kaničeva

Ponovno so zaslišali tudi nekdanjega predstojnika mariborske pediatrične klinike Alojza Gregoriča, ki je dejal, da bi ob takšnem bolniku, kot je bil Bor Nekrep, ukrepal približno enako, kot je ukrepala Kaničeva.

Po njegovi oceni je Kaničeva napačno klinično presodila, kar pa je možno pri vsaki bolezni. Gregorič tudi meni, da ne bi noben zdravnik v Sloveniji v tistem trenutku pravilno ugotovil, za katero diagnozo v resnici gre. Za Kaničevo je Gregorič sicer dejal, da je izjemna zdravnica kot oseba in kot strokovnjakinja. Strokovnih napak pa da pri njenem delu ni nikoli opažal.

Komentarjev 1
  • izvedenec 08:41 28.avgust 2012.

    to je štala skorumpirancev