Slovenija
8359 ogledov

Preobrat po obratu, Golob se je odločil

Andreja Katič Saša Despot predstavitev kandidatke za ministrico za pravosodje Andreje Katič pred odborom DZ za pravosodje
Kandidatka za ministrico nekdanja ministrica.

Čeprav je Andreja Katič še zjutraj povedala, da soglasja svoji stranki, da jo predlagajo za naslednico Dominike Švarc Pipan, ni dala, se je v zadnji uri zgodil preobrat.

Predsednik vlade Robert Golob je po več sestankih s Socialnimi demokrati na koncu sklenil, da bo za novo pravosodno ministrico predlagal Katič. Pogovor z njo je že opravil, Katič je na kandidaturo pristala. Premier je predlog tudi že poslal v državni zbor. Še prejšnji teden je bilo slišati, da Golob Katičevi ni naklonjen. 

Andreja Katič je leta 1996 končala študij prava na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru in pridobila naziv univerzitetna diplomirana pravnica. Po študiju se je zaposlila na Mestni občini Velenje, kjer je od leta 1998 do avgusta 2014 opravljala delo direktorice občinske uprave. V letu 2014 je bila izvoljena za poslanko in bila do imenovanja na položaj ministrice za obrambo (2015–2018) tudi podpredsednica Državnega zbora Republike Slovenije. Leta 2018 je bila imenovana za ministrico za pravosodje, funkcijo je opravljala do izteka mandata leta 2020. Poklicno pot je nadaljevala v upravi Mestne občine Velenje. 25. 1. 2023 je bila imenovana za državno sekretarko v Ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj.

Po prvem delu sestanka, ko naj bi SD za kandidatko predlagal Meiro Hot, sta vladno poslopje brez komentarja zapustila Matevž Frangež, ki začasno opravlja delo glavnega tajnika SD, in minister za gospodarstvo iz vrst SD Matjaž Han. Frangež se je nato vrnil v družbi Andreje Katič, ki je ministrstvo za pravosodje vodila v Šarčevi vlade.

Ministrsko kandidatko najprej čaka predstavitev pred matičnim delovnim telesom DZ. Glede na poslovnik se mora kandidat za ministra najprej tri dni in najpozneje sedem dni po vložitvi predloga kandidature predstaviti pristojnemu delovnemu telesu DZ, nato pa morajo kandidatko na seji potrditi še poslanci. Kandidatka za novo ministrico bi se torej matičnemu odboru DZ za pravosodje lahko predstavila še ta teden.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 29
  • Plavi-mil 09:26 27.februar 2024.

    Kaj ni nobenega pmetnega moškega, ali ta narcis potrebuje samo ženske, katere se ne znajo pogajati in mislijo da mora samo njihova obveljati, obnašajo se tako kot gospodinje za šporhetom. Toliko nesposobnih bab, še ni bilo in ni nikjerna svetu ...prikaži večtu v vladi, mi pa še kar tonemo, tonemo, 400 T bedakov pa še kar pleše.

  • Soljatar 21:11 26.februar 2024.

    smrt golobizmu.

  • bobubob 20:48 26.februar 2024.

    Pa kdo nam je instaliral te sedanje in one prejšnje skorumpirane hlapčiče? Sami smo si jih. In dobro jih poznamo, saj niso prišli z Marsa. So naši sosedje, znanci, sorodniki. A volilec upa, da bo pod mizo našel kako drobtinico ...prikaži več z njihove požrtije samo zase. Zato pač še vedno voli socializem, Janšev, Golobov, Kučanov, Toninov, saj je vseeno. Oni pa so si že razdelili fevde, ostalo je le predstava za naivno javnost. Sicer bi že davno rešili vsem znane probleme te skupnosti, ki bi bila rada država!